Regeringspartijen D66, CDA en ChristenUnie steunden wel de motie om Rijkswaterstaat de opdracht te geven voorlopig geen boerderijen meer op te kopen voor de uitbreiding van snelwegen. - Foto: ANP -Nieuws

Tweede Kamer: stikstofruimte van Rijkswaterstaat moet naar PAS-melder

De Tweede Kamer wil dat Rijkswaterstaat de opgekochte stikstofruimte moet afstaan. In een breed gesteunde motie van GroenLinks en PvdA staat dat de regering de ruimte de Rijkswaterstaat heeft opgekocht aan de provincies moet geven voor woningbouw, natuurherstel en de legalisatie van PAS-melders.

De motie klinkt sympathiek, maar minister Christianne van der Wal heeft al gewaarschuwd dat zij niet eenvoudig de door Rijkswaterstaat verworven stikstofruimte naar eigen inzicht kan verdelen.

Pieter Omtzigt, Denk, CDA, ChristenUnie, Liane Den Haan, JA21 en VVD keerden zich dinsdag tegen de aangenomen motie van GroenLinks en PvdA. SP, Bij1, Volt, PvdD, Gúndogan, D66, SGP, BBB, PVV, FVD en Van Haga stemden voor.

Haken en ogen

Er zitten heel veel haken en ogen aan. Het is sowieso de vraag of de stikstofruimte van een opgekochte boerderij überhaupt in te zetten is voor een PAS-melder. Dat hangt af van de locatie van de opgekochte boerderij, de locatie van de PAS-melder en de plek waar de stikstofgevoelige natuur ligt.

Bovendien kan de minister niet beschikken over stikstofruimte die Rijkswaterstaat heeft verworven voor een specifieke vergunning. Het zijn daarnaast de provincies (en niet het Rijk) die in de meeste gevallen stikstofruimte schrappen en op een andere plek weer vergunnen. Van der Wal verzet zich tegen “de simpele redenering, alsof met alle boerderijen die door wie dan ook worden opgekocht sowieso PAS-melders gelegaliseerd kunnen worden. Dat hangt er maar echt van af.”

Vrijwillige opkoopregeling voor piekbelasters

Van der Wal zegt dat de ruimte voor de PAS-melders vooral moet komen door de vrijwillige opkoopregeling voor piekbelasters. Daarmee moet zoveel stikstofruimte worden gerealiseerd, dat alle PAS-melders een vergunning zouden moeten kunnen krijgen.

GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet heeft woensdag om een reactie van het kabinet gevraagd op de aangenomen motie.

Geen boerderijen voor snelwegen

Regeringspartijen D66, CDA en ChristenUnie steunden wel de motie om Rijkswaterstaat de opdracht te geven voorlopig geen boerderijen meer op te kopen voor de uitbreiding van snelwegen. VVD-minister Christianne van der Wal wil daar ook niet aan. Vandaar dat de VVD tegen stemde, net als Denk, Den Haan, JA21 en Van Haga.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

 1. beste even, nederland is gewoon vol …….. we hebben in de laatste honderd jaar vele landbouwgrond en natuurgrond volgebouwd met wegen huizen industrie. we hebben er een grote bende van gemaakt. we kunnen zelfs geen schoon grondwater oppompen onder de steden. je zegt het zelf mijn kinderen hebben een “bovengemiddeld” huis…. ( wel een bovengemiddeld huis en roeptoeteren dat die boeren op moeten rotte, is dat die inspanningsverplichting ????) wat wil je toch ???? waar haal u dat recht vandaan ???????… als je alle boeren vandaag “opruimt” zitten we over 50 jaar weer aan de zelfde uitstoot als vandaag de dag . je zal toch europeesch moeten handelen en denken .

  1. Beste P.C. Brand Even anders denkt anders . Blijkbaar heeft hij geld
   zat en zit ergens waar hij geen last heeft van al deze zaken . En waarschijnlijk denkt voordeel te hebben van inkrimpen . Hij geeft zelf al aan dat hij en zijn familie ook boven gemiddeld leven . Dus moet hij ook eens bij zich zelf te raden gaan wat hij en de zijne bijdragen aan zogenaamde probleem.

  2. Nederland is gewoon vol dat klopt daarom moet er ruimte gemaakt worden. Daarom heb ik voorgesteld om in 5 jaar tijd 30% van de productierechten via opkoop uit de markt te halen en dat via een milieueffect rapportage te monitoren. Ik ben het met je eens dat we er een grote bende van gemaakt hebben. maar ik ben een boerenzoon die geen stuiver heeft geërfd van de de boerderij van zijn ouders alles ging naar degenen die de boerderij voortzetten. Ik ben vroeg getrouwd en heb een redelijke baan in Den Haag verworven die ik in de jaren door promotie heb uitgebouwd, mijn vrouw heeft ook altijd gewerkt en zo haar bijdrage aan de maatschappij geleverd . Daarnaast heb ik naast mijn reguliere baan steeds ander werk gedaan en daarvoor belasting betaald. Ik heb een woonboerderij gekocht (5 ha) en dit uitgebouwd samen met mijn vrouw en mij kinderen laten studeren. Ik ben een voorbeeld burger die heus wel een visie heeft op de maatschappij maar willen we beleid voeren dan zal er door de regering ten minste 30% van de productierechten uit de markt moeten worden genomen. U denkt natuurlijk dat gaat niet gebeuren, maar neem nu eens wat van mij aan dit is een zeer optionele optie

 2. De partijen die zich uitspreken over Stikstofrechten naar PAS melders en niet naar Wegen zie hun stemmers op het platteland verdwijnen als ze nu niet even “lief” voor de veehouders zijn. Ik wacht de uitwerking af na 11 maart 2023, de kans op “vergeten dat ze een motie hebben ingediend en deze gewonnen hebben zal dan al weer vergeten zijn” . We praten perslot over POLITIEK van fanatici als het over milieu en boeren gaat.

 3. Ik ben ook pas melder. Heb bij de rvo aangegeven dat ik absoluut geen stikstof ruimte wil van een onteigende boer om mijn pas melding om te zetten naar een nb vergunning. Heb gezegd dat ik dan wel door ga zonder nb vergunning. Net zoals de vele tienduizenden industriële bedrijven zonder nb vergunning. De anders zo spraakzame rvo wist toen niet meer wat hier op te zeggen.

  1. idd. Het is eigenlijk pure discriminatie . En dat is strafbaar. Ze weten in de stad en in den haag nog steeds niet waar het ONTBIJT, LUNCH en DINER vandaan komen. En Nijpels ook jouw borrel ontstaat bij de boeren

  2. Beste Oosterink, jij weet net zo goed als ik dat de RVO je dan een dwangsom oplegt die ze zelf niet hoeven te innen daar hebben ze hun mensen voor. Bij de RVO zitten enkel mensen die op papier vast leggen wat door de boer wordt ingediend. De controle/opsporing wordt uitgevoerd door andere diensten en ik weet dat deze mensen heus wel weten hoe ze het varkentje wassen moeten. Maar zover dient het niet te komen .

 4. hallo de vergunde stik stof zit allemaal bij de boeren
  de rest heeft nooit een vergunning gehad
  nu moeten de boeren in leveren VOOR DIE ZICH NIET AAN DE WET HEBBEN GEHOUDEN ZOALS
  SCHIPHOL
  HUIZEN BOUW
  INFRA
  INDUSTRIE ……….EN GA ZO MAAR DOOR
  en dan is de natuur van tjeerd nog niet ???????????????
  boeren hebben zich aan de wet gehouden en moeten nu bloeden voor al die dat niet gedaan hebben
  dit is de wereld op zijn kop
  en om niet te vergeten van een natuur gebiedt kun je niet eten TJEERD

 5. Het probleem begint zich nu af te tekenen in als zijn facetten daarom aan een ieder wijsheid gewenst, we zullen moeten krimpen want we willen de boer wel wat ruimte geven maar ook blijven rijden en onze kinderen willen niet steeds bij hun ouders blijven wonen.

  1. uw kinderen kunnen gewoon over de grens gaan kijken, in spanje staan legio huizen leeg…

  2. Brand wil je een zinvolle discussie dan dien je mee te denken aan een oplossing en geen onzin te verkondigen. Iedere Nederlander en een ieder die hier een verblijfsvergunning heeft, heeft recht op een dak boven zijn hoofd daarom zal er gebouwd moeten worden. Iedere Nederlander in de landbouw of industrie en bouwsector dient daarvoor een inspanningsverplichting te leveren, maar voor mijn staat vast dat de aantallen vee welke nu gehouden worden niet reëel zijn. De overheid zou alvast fors kunnen inzetten op het opkopen van fosfaat varkens en pluimveerechten.
   Overigens mijn kinderen hebben gestudeerd en hebben daardoor een bovengemiddeld huis kunnen kopen maar dat is niet voor iedereen wegggelegd.

Beheer
WP Admin