RundveeAchtergrond

Trage handel met dalende nukaprijzen

De nukahandel op de veemarkt Purmerend verliep dinsdagochtend erg traag, tegen het middaguur waren de laatste kalveren pas verkocht.

Oorzaak is de malaise bij de verkoop van het blanke kalfsvlees. De marges op dit vlees zijn volledig verdwenen en de integraties willen dit compenseren door de nuchtere kalveren goedkoper aan te kopen. Veel kopers doen het dan ook rustig aan en kopen alleen als de prijs hun aanstaat.

Als gevolg van de trage handel zijn de prijzen wederom gedaald. De prijs van de lichtere kalveren en de kalveren met 50 procent Belgisch Blauw daalde 10 euro.

De vrije mesters hebben duidelijk nog wat meer te besteden dan de integraties en zijn bereid om wat meer te betalen. Daarnaast lijkt de prijs van het rosévlees weer op te leven, wat voor een goede stemming zorgt. De prijzen van de goede zwarte kalveren, bestemd voor de rosémesters, daalden dan ook wat minder hard met 5 euro per dier.

Voor een goed zwaar zwartbont stierkalf van extra kwaliteit wordt maximaal 130 euro betaald. Dit is een daling van 50 euro ten opzichte van de prijs in mei (180 euro). De stierkalveren extra kwaliteit met 50 procent Belgisch Blauw noteren 345 euro. De prijs van deze kalveren daalde iets minder hard met 35 euro per dier ten opzichte van mei.

De aanvoer was met 565 kalveren wat groter dan vorige week.

Prognose: dalende prijzen.

Beheer
WP Admin