Op verschillende bedrijven is de afgelopen weken al ingekuild, zoals bij dit bedrijf in Raamsdonkveer (N.-Br), maar voor de meeste melkveebedrijven gaat het deze week pas echt los. - Foto: Peter Roek RundveeNieuws

Topdrukte bij loonbedrijven: melkveehouders massaal aan het inkuilen

Een mooie grassnede in combinatie met voorspelde regen en een wat onbestendiger weertype volgende week leidt tot topdrukte bij loonbedrijven.

De afgelopen twee weken werd er her en der al gemaaid voor voederwinning, maar deze week gaat het los. Overal in het land zijn loonbedrijven razend druk met maaien en inkuilen. Dat blijkt uit een rondgang onder loonbedrijven.

Vooral op de hogere gronden staat er een mooie snede, zo melden loonwerkers, zoals loonbedrijf WECO De Hondsrug in Borger (Dr.) “Op de hogere gronden halen we de 3,5 ton droge stof per hectare wel. Op de lagere en dus ook koudere percelen staat minder. Tussen 2,5 en 3 ton droge stof.” Die inschatting maakt ook Jan-Willem Boonstra van loonbedrijf Boonstra-Dijkstra in Rottum (Fr.). “Toch gaat alles wat gemaaid kan worden eraf”, zo geeft Twan Gubbels van Gubbels Agro in Broekland (Ov.) aan. Ook loonbedrijf gebr. Eugelink in Eldrik (Gld.) gaat vol los. “De hele week staat volgepland”, zo zegt René Eugelink.

In Zuid-Holland is loonbedrijf Van Vliet in Ter Aar al de hele week volgepland. Zijn collega Van der Spek in Waddinxveen geeft ook aan dat het druk is. In het Zuiden is Loonbedrijf Kennes volle bak aan het maaien. “Er staat een mooie snede op het land. De kwaliteit is nu nog goed. Het wordt tijd om te maaien.”

Zware snede 2021 nog in het achterhoofd

Een van de belangrijkste redenen voor de grote drukte bij de loonbedrijven is het weersvooruitzicht. Er wordt vrijdag regen verwacht en in de loop van volgende week blijft het, als de weersvooruitzichten uitkomen, de hele week wisselvallig. Het is dan maar de vraag wanneer je weer aan het maaien komt. En met een veel te zware snede in 2021 in het achterhoofd willen veel klanten van loonbedrijven niet opnieuw het risico lopen dat de snede te zwaar uitgroeit.

Voor de loonbedrijven is het naast de grasoogst toch al topdrukte. Door het voorgaande natte en vrij koude voorjaar moet er nog veel maisland bewerkt worden en vervolgens ingezaaid. Ook is het druk met mestafzet. Sommige loonbedrijven geven aan dat het lastig is om alle mest te plaatsen. Er zijn meerdere veehouders die geen gebruik meer maken van derogatie. Daardoor moeten ze meer mest afzetten. Die mest zou onder meer op graanpercelen worden uitgereden. Maar in maart en begin april was het veel te nat en daarna was het graan eigenlijk al te lang om nog te bemesten met drijfmest. Deze factoren maken dat het nu piekdrukte is bij de loonbedrijven, maar met alle hens aan dek moet het lukken, verwachten ze.

Beheer
WP Admin