Het NMI adviseert om kunstmeststikstof te geven vanaf een temperatuursom van 300 graden voor een weidesnede en vanaf 400 graden voor een maaisnede. - Foto: Jan Willem van Vliet RundveeNieuws

Temperatuursom tussen 160 en 200 graden

De temperatuursom (T-som) ligt op dit moment (1 februari) grofweg tussen de 160 en 200 graden. Dat is rond 25 graden meer dan op 27 januari werd gemeten.

De hoogste waarden, rond 200, worden genoteerd op de meetstations in het westen van het land langs de kuststrook. Langs de oostgrens met Duitsland liggen de waarden juist het laagst. De temperatuursom geldt als indicator voor het moment wanneer productief grasland met kunstmeststikstof bemest kan worden. Kunstmest op grasland mag ingezet worden vanaf 1 februari.

De cijfers zijn afkomstig van het Nutriënten Management Instituut (NMI). Op hun site staat meer achtergrond over de temperatuursom of T-som. Ook is daar een kaartje van Nederland te vinden met de T-som per regio in oplopende klassen van steeds 25 graden.

Tekst gaat door onder de afbeelding

Foto: 2

Kunstmeststikstof voor weidesnede en maaisnede

Het NMI adviseert om kunstmeststikstof te geven vanaf 300 graden voor een weidesnede en vanaf 400 graden voor een maaisnede. Wie vroeger wil strooien, wordt geadviseerd een voorjaarsmeststof te gebruiken in een gedeelde gift. Het advies is dan twee derde van de stikstofgift te geven bij een temperatuursom die ligt tussen 180 en 250 graden. Veelal is dat voldoende voor een weidesnede. Voor een maaisnede wordt dan op een later tijdstip een kleine vervolgbemesting uitgevoerd.

Boerderij.nl bericht wekelijks over de voortgang van de temperatuursom.

Haal het optimale uit gras. Hier lees je relevante artikelen over graswinning, goed ruwvoer en blijf je op de hoogte van de beste machines. Daarnaast vind je hier nieuws over de laatste technieken, innovaties en producten, zoals graszaad, klavers en kruiden in grasland.

Klikbare Afbeelding Grasdag Banner
Beheer
WP Admin