Foto: Jasper Penning AlgemeenAchtergrond

Te koop: melkveebedrijf met goede grond en vergunningen

In het Veenkoloniale akkerbouwgebied staat een melkveebedrijf te koop. Een voordeel is dat de provincie hier al wel een NB-vergunning heeft verleend.

In het zuidoosten van Groningen staat in Mussel een melkveebedrijf met capaciteit voor 127 melkkoeien en 57 stuks jongvee te koop. Daar hoort 52 hectare land bij. De vraagprijs voor grond en gebouwen is € 4,5 miljoen. Dit is overigens exclusief 5.030 kilo fosfaat. Maar die rechten – goed voor bijna 100 melkkoeien – kunnen in overleg overgenomen worden. Het is ook een mogelijkheid om het bedrijf going concern over te nemen.

Lees verder onder de foto‘s.

De ligboxenstal kan 127 melkkoeien en 17 stuks jongvee herbergen. De stal is van 1994, is goed onderhouden en is in 2009 verlengd. - Foto's: Theo Brummelaar
De ligboxenstal kan 127 melkkoeien en 17 stuks jongvee herbergen. De stal is van 1994, is goed onderhouden en is in 2009 verlengd. - Foto's: Theo Brummelaar

Huidige eigenaren gaan emigreren

Het bedrijf is nog in gebruik en wordt verkocht omdat de huidige eigenaren gaan emigreren naar Canada. Op deze locatie verder uitbreiden was wel een optie. Een verleende NB- en bouwvergunning voorzien hier al in, maar fosfaatrechten staan die groei in de weg. De eigenaar wil niet meer in die rechten investeren. De boerderij ligt op een kilometer afstand van het dorp Mussel waar alle basisvoorzieningen zijn. De steden Emmen en Groningen liggen op respectievelijk 20 en 45 minuten rijden. De locatie is mooi vrijgelegen met lange, rechte en grote percelen. De melkveehouderij ligt daarbij in een gunstige regio: de Veenkoloniën. Er zijn veel akkerbouwers waarmee je als veehouder kunt samenwerken. Mestafzet is geen probleem en kan met gesloten beurs. Grond ruilen kan ook. De verkopers doen dit nu al met mais en aardappelen. Een ander voordeel is dat het dichtstbijzijnde Natura 2000-gebied pas op 7 kilometer afstand ligt.

De melkstal is enigszins aan de krappe kant. Het melken wordt gedaan in een 2x6-visgraat van Westfalia uit 2000. - Foto: Jasper Penning
De melkstal is enigszins aan de krappe kant. Het melken wordt gedaan in een 2x6-visgraat van Westfalia uit 2000. - Foto: Jasper Penning

Ruime NB-vergunning al verstrekt

Op dit bedrijf is al enkele jaren geleden geanticipeerd op groei. Er ligt een bouwvergunning voor uitbreiding van de ligboxenstal. Bijzonder – tenminste voor de provincie Groningen (zie interview onderaan dit artikel) – is dat er eveneens een NB-vergunning verstrekt is. Die is bovendien erg ruim. Op basis van deze vergunning kan een koper 200 melkkoeien, 90 stuks jongvee en 33 kalveren houden. De beperkende factor is zoals gezegd fosfaat. Als een koper inderdaad wil uitbreiden, zal die zelf fosfaatrechten moeten meenemen. Als een koper het huidige bedrijf wil voortzetten, zijn die rechten niet nodig. Allebei kan. De ruime NB-vergunning ligt er sowieso.

Dit is de open frontstal uit 2003. Hier kunnen nog eens 40 stuks jongvee gehuisvest worden. Dat brengt de totale capaciteit op 57.
Dit is de open frontstal uit 2003. Hier kunnen nog eens 40 stuks jongvee gehuisvest worden. Dat brengt de totale capaciteit op 57.

Ligboxenstal verlengd in 2009

De ligboxenstal biedt capaciteit aan 127 melkkoeien en 17 stuks jongvee. De stal is gebouwd in 1994 en is in 2009 verlengd. De stal is up-to-date en zeer netjes onderhouden. De koeien lopen op gewone roosters en liggen op koematrassen. Als de NB-vergunning volledig benut zou worden, kan de rechterzijde van de ligboxenstal met drie rijen verbreed worden met een melkstal naar keuze. Een emissiearme vloer is in dat deel dan wel een vereiste. Het melken gebeurt links voorin de stal. Dit is een 2×6-visgraat van Westfalia. Deze melkstal uit 2000 is functioneel, maar is wel wat krap bemeten. De melk wordt afgenomen door FrieslandCampina.

Het woonhuis is zeer ruim en telt onder meer vijf slaapkamers. Er is daarnaast een garage voor twee auto’s.
Het woonhuis is zeer ruim en telt onder meer vijf slaapkamers. Er is daarnaast een garage voor twee auto’s.

Jongvee in open frontstal

De tweede stal is een open frontstal uit 2003 waar 40 stuks jongvee gehuisvest kan worden. Op het erf bevinden zich verder een wat verouderde werktuigenberging, 14 kleine en grote kalveriglo’s, zes kunststof silo’s, twee sleufsilo’s en drie kuilplaten. Er is in totaal 2.000 kuub mestopslag. Het karakteristieke woonhuis uit 1930 is zeer ruim, telt onder meer vijf slaapkamers en een bedrijfskantoor, maar moet her en der wel opgeknapt worden. Er is daarnaast nog een ruim achterhuis (opslag) en een garage voor twee auto’s. Voor zover bekend ligt op de gebouwen geen asbest.

Goede akkerbouwgrond

Bij het bedrijf hoort 52 hectare grond. Daarvan is 42 hectare huiskavel. De overige 10 hectare bestaat uit één veldkavel op 1,5 kilometer afstand. De kavels bestaan grotendeels uit lange blokken, gunstig om te bewerken. Al deze grond is humusrijke zandgrond; drainage is niet nodig. Het is zeer geschikte landbouwgrond. In de directe omgeving worden niet voor niets veel aardappelen, bieten of granen geteeld. Dit veebedrijf was overigens in het verleden ook een akkerbouwbedrijf.

Meer lezen over agrarisch vastgoed? Check het dossier!

Reacties

  1. Inderdaad @Bol, daarom is het van groot belang dat de landbouwvrijstelling op grond blijft bestaan.., anders kun je maar het beste wegwezen net als de familie hierboven.

  2. Toen ik nog een jongen was van een jaar of 15 koste een ha land in het westen 10 a 12 duizend gulden per ha Maar in Groningen kon je zat land kopen voor 5000. gulden.Nu is het daar ook peperduur en toch maar doorgaan met inzetten op die meer natuur flauwekul

Beheer
WP Admin