Partner
Foto: Jan Willem van Vliet PluimveePartner

Studie: Gumbohatch effectiever dan drinkwatervaccin

Een studie toont aan dat het nieuwe immuuncomplex-vaccin Gumbohatch van Hipra een betere werkzaamheid tegen Gumboro vertoont dan een intermediate plus drinkwatervaccin.

Het nieuwe immuuncomplex-vaccin Gumbohatch is als veldproef op een vleeskuikenbedrijf in België ingezet om de werkzaamheid en de veiligheid van het vaccin te vergelijken met intermediate plus drinkwatervaccin, een veelgebruikt vaccin in de pluimveehouderij. Tijdens deze proef werden in totaal 106.312 dieren, verdeeld over twee hokken, gevolgd.

In-ovo vaccinatie met Gumbohatch

Dieren van hok 1 werden op de 18e broeddag in-ovo gevaccineerd met Gumbohatch. Dieren in het andere hok werden gevaccineerd met een intermediate plus drinkwatervaccin, toegediend volgens voorschrift van de fabrikant. Het vaccinatietijdstip werd bepaald met behulp van antilichaam-titers van de ééndagskuikens.

Tekst gaat door onder de tabel

Met behulp van PCR-technieken is op 28 en 35 dagen leeftijd gekeken of er wild- of vaccin-type van het virus aanwezig was. Bloedonderzoek werd gedaan met de Elisa-techniek om de hoeveelheid antilichamen te bepalen op 0, 28 en 35 dagen leeftijd. Tijdens de proef werden er geen klinische verschijnselen waargenomen in beide koppels.

Lees ook: Wanneer vaccineren tegen de ziekte van Gumboro?

Gumborovirus

In het koppel, gevaccineerd met Gumbohatch, is met behulp van PCR enkel de vaccinstam aangetoond, terwijl in de groep gevaccineerd via het drinkwater het zeer virulente Gumborovirus werd aangetoond. De hoeveelheid antilichamen in de groep gevaccineerd met het immuuncomplex-vaccin Gumbohatch was duidelijk groter dan in de groep gevaccineerd met het drinkwatervaccin. Er is op sectie geen verschil waargenomen in de beoordeling van de bursa van Fabricius.

Tekst gaat door onder de grafieken

Gumbohatch werkzamer

Deze studie heeft aangetoond dat het nieuwe immuuncomplex-vaccin Gumbohatch van Hipra een betere werkzaamheid vertoont in vergelijking met een intermediate plus drinkwatervaccin. Het vertoonde na vaccinatie hogere antilichaamwaarden en er werd geen wild type virus aangetoond. De veiligheid, beoordeeld aan de bursa’s van de dieren, liet geen significant verschil zien.

Referentie: Verbeke J.A. Solé M.B. a, HIPRA Belgium. 2021 – Evaluation of the safety and efficacy of Gumbohatch vaccine administered in ovo on a Belgian farm compared to an intermediate plus drinking water vaccine. MPF virtual convention.

Voor meer meer productinformatie klik je hier.

Beheer
WP Admin