Partner
Foto: Reina de Vries PluimveePartner

Wanneer vaccineren tegen de ziekte van Gumboro?

De meest voorkomende fout die gemaakt wordt bij vaccinatie tegen de ziekte van Gumboro is te vroeg of te laat vaccineren.

De ziekte van Gumboro bij pluimvee zorgt sinds de jaren 80 in heel Europa voor veel problemen, met de nodige economische schade als gevolg. Vaccinatie tegen deze ziekte wordt in de huidige marktomstandigheden dan ook als standaard beschouwd.

Toch blijkt dat deze vaccinatie niet altijd even doeltreffend is, aangezien elk kuiken een eigen ideaal vaccinatiemoment heeft. Dit vaccinatiemoment is afhankelijk van de bescherming die het kuiken meekrijgt vanuit het ei, onder de vorm van maternale antistoffen.

Te vroeg of te laat vaccineren

Het immuuncomplex is opgebouwd uit het vaccinvirus, volledig omringd door antilichamen. - Bron: Hipra
Het immuuncomplex is opgebouwd uit het vaccinvirus, volledig omringd door antilichamen. – Bron: Hipra

De meest voorkomende fout die gemaakt wordt bij vaccinatie tegen de ziekte van Gumboro is te vroeg of te laat vaccineren. Het is namelijk bijzonder moeilijk om bij grote groepen kuikens de ideale vaccinatiedag te bepalen, in het bijzonder als koppels van verschillende herkomst zijn.

‘Immuuncomplex’ vaccin

Hipra heeft daarom een innoverend ‘immuuncomplex’ vaccin ontwikkeld, de Gumbohatch, dat een vaccinvirus met een overvloed aan antilichamen combineert. Deze nieuwe technologie maakt het mogelijk om de vaccinatie uit te voeren op de broeierij, in het ei of in het kuiken.

Het “immuuncomplex” is in het kuiken aanwezig bij binnenkomst in de stal en zal pas geactiveerd worden wanneer het kuiken hiervoor gevoelig wordt. Door deze technologie toe te passen zal elk kuiken op het juiste moment bescherming ontwikkelen tegen de ziekte van Gumboro. Het gevaccineerde koppel zal hierdoor veel uniformer zijn, ook wanneer er verschillende herkomst op een bedrijf aanwezig zijn.

Klik hier voor meer productinformatie over Gumbohatch.

Beheer
WP Admin