De Knorhof brandde in 2017 af, maar Straathof wil het bedrijf herbouwen. - Foto: ANP VarkensNieuws

Straathof gaat in verweer tegen provinciebesluiten

In zowel Gelderland als Flevoland wil het bestuur de vergunning intrekken van varkensbedrijven van Straathof. De varkenshouder gaat in bezwaar.

Familie Straathof legt zich niet neer bij de besluiten van de provinciebesturen in Gelderland en Flevoland. Begin deze maand besloot de provincie Flevoland de aangevraagde omgevingsvergunning voor varkensbedrijf Creil Exploitatie niet te verlenen en de huidige vergunning in te trekken. Reden is dat er een ernstig gevaar bestaat dat de vergunning wordt misbruikt voor het plegen van strafbare zaken. Flevoland wil er niet aan meewerken om dit mogelijk te maken, schrijft het bestuur.

Bestuurder Maarten Verdoorn van de Straathof-bedrijven in Nederland zegt dat bezwaar is aangetekend tegen het provinciebesluit in Flevoland. Het bedrijf in Creil draait ook nog volop door. Welke strafbare feiten zich mogelijk afspeelden in Creil, mag hij niet zeggen. Verdoorn: “Dat mag niet volgens de Bibob-wet. Ik zou het graag willen delen. Nu blijft iedereen maar gissen.”

Vrijwel gelijktijdig met het besluit in Flevoland maakte de provincie Gelderland bekend dat die de omgevingsvergunning wil intrekken van varkensbedrijf De Knorhof in Erichem. De Knorhof brandde in 2017 af, maar Straathof wil het bedrijf herbouwen. De Gemeente Buren, waar Erichem bijhoort, wil de bestemming van het perceel van De Knorhof veranderen. Daarna zou de provincie ook de natuurvergunning van Sebava kunnen intrekken.

‘Provincie kan vergunning niet zomaar intrekken’

Ook tegen het besluit van de provincie Gelderland gaat Straathof in verweer. Verdoorn: “We denken dat we door kunnen met varkens houden in Erichem. Er hebben altijd varkens gezeten. Volgens mij is het wel kort door de bocht van de provincie Gelderland om te stellen dat ze zomaar de vergunning kunnen intrekken.”

Reacties

  1. Ik geef de provincies geen schijn van kans dit op te houden. Een crimineel die in het verleden een hennepplantage heeft gehad gaan we levenslang opsluiten want hij zou het zo weer kunnen doen. Zou misschien wel goed zijn, zijn we van alle draaideur criminelen verlost. Maar helaas die laten we lopen en dus kun je Straathof ook niet verbieden zijn bedrijven open te houden, opnieuw op te bouwen. Het verschil is ook nog eens dat Straathof niet eens veroordeelt is.

Beheer
WP Admin