Protestmars tegen de herbouw van varkensbedrijf de Knorhof van Adriaan Straathof - Foto: Ton Kastermans VarkensNieuws

Gemeente Buren wil geen herbouw Knorhof

Gemeente Buren wil geen nieuwe varkensstal op de plek waar het grote varkensbedrijf De Knorhof eerder stond. De stal van ondernemer Adriaan Straathof in Erichem brandde af in 2017.

Op het varkensbedrijf was plek voor 20.000 varkens en het gold daarmee als grootste in Nederland. Straathof wil herbouwen, maar het gemeentebestuur heeft nu een wijziging van het bestemmingsplan voorgesteld. De grond krijgt als bestemming bouwland of weiland.

Massale protesten omwonenden

Omwonenden protesteerden massaal tegen de mogelijke herbouw van de stallen. Ook dierenrechtenorganisaties verzetten zich steeds tegen herbouw. Na de brand in De Knorhof kwamen er nieuwe regels voor de brandveiligheid van stallen.

Straathof heeft in Duitsland een beroepsverbod wegens meerdere overtredingen van de dierenwelzijnswet op zijn Duitse bedrijven. Sinds 2019 probeerde hij een nieuwe vergunning te krijgen voor de herbouw van de varkensfokkerij in Erichem. De gemeente Buren en de provincie Gelderland hebben nu besloten dat terugkeer van De Knorhof onwenselijk is. Zowel door de overlast als de grote stikstofemissie van het bedrijf. In het nieuwe bestemmingsplan is daarom voor het bedrijf geen ruimte meer.

De Burense gemeenteraad moet het nieuwe plan nog goedkeuren

Reacties

Beheer
WP Admin