De rechter acht zichzelf niet bevoegd om over Aerius in een spoedprocedure een uitspraak te doen. - Afbeelding: Canva, Aerius, beeldbewerking AlgemeenNieuws

Stikstofclaim vangt bot bij rechter, Aerius blijft actief

De rechter verwijst de vordering van stichting Stikstofclaim om stikstofrekenmodel Aerius op pauze te zetten naar de prullenbak. De rechter vindt dat er een bodemprocedure over de zaak zou moeten komen.

Stichting Stikstofclaim daagde de Staat voor de rechter om af te dwingen dat de minister stikstofrekenmodel Aerius tijdelijk niet gebruikt, tot het model verbeterd is. Een eerdere sommatie van de club aan het adres van minister Christianne van der Wal met dezelfde opdracht werd afgewezen. Ook bij de rechter vangt de boerenorganisatie nu bot, blijkt uit de uitspraak, 3 weken na de zitting in de rechtbank Den Haag.

Rechter: geen spoedprocedure maar bodemprocedure

De rechter acht zichzelf niet bevoegd om over de kwestie uitspraak te doen en stelt dat voor een goede gerechtelijke uitspraak een zogenaamde bodemprocedure gevoerd moet worden. Een bodemprocedure is een term die gebruikt wordt voor een normale, uitgebreide procedure bij de rechtbank, in vergelijking met de spoedprocedure, die dus nu gevoerd is maar te licht bevonden door de rechter.

‘Minister niet het bevoegd gezag’

Ook als de rechter wél uitspraak had mogen doen, zag de rechter geen mogelijkheid om af te dwingen Aerius stil te zetten. Ten eerste omdat de minister voor Natuur en Stikstof (die door Stikstofclaim hier is aangesproken als vertegenwoordiger van de Staat) niet het bevoegd gezag is als het gaat om vergunningverlening. Dat is de provincie. Stichting Stikstofclaim is het met die redenering niet eens, laat de organisatie weten in een persbericht over de uitspraak.

Thans geen beter alternatief voor Aerius beschikbaar

Ook is de rechter er niet van overtuigd dat het stikstofrekenmodel ongeschikt is. In het vonnis schrijft de rechter: “Volgens de Staat zijn er weliswaar onzekerheden in de uitkomst van de Aerius Calculator, maar het bestaan van onzekerheden is inherent aan het hanteren van rekenmodellen. Volgens de Staat wordt met de Aerius Calculator de meest actuele en best beschikbare wetenschappelijke kennis benut om onzekerheden zoveel mogelijk te beperken.” Er is volgens de rechter “thans ook geen beter alternatief voor dit rekenmodel beschikbaar.”

Stikstofclaim beraadt zich nog op eventuele vervolgstappen.

Reacties

  1. Geen enkel ander land gebruikt Aerius . Hoe duidelijk wil je het hebben. Aerius geeft een schijn nauwkeurigheid. Onder de 7 mol N depositie kan Aerius gigantisch veel afwijken en is daardoor niet betrouwbaar. Het is daarom ook dat bijvoorbeeld Duitsland niet verder kijkt dan die 7 mol N.