Landbouwminister Piet Adema bezocht gisteren het bedrijf van de broers Eduard en Ronald Wenneker in Nederhorst den Berg dat is getroffen door het blauwtongvirus. - Foto: ANP AlgemeenAchtergrond

Snelle verspreiding blauwtong verrast minister

Het aantal bedrijven dat besmet is met blauwtong loopt inmiddels in de honderden en blijft stijgen. De snelle verspreiding verrast landbouwminister Piet Adema. Hij liet zich bijpraten op een besmet bedrijf in Noord-Holland.

“Hier voltrekt zich een stille ramp en de verspreiding is razendsnel,” aldus landbouwminister Piet Adema. Woensdag ging hij langs bij de broers Eduard en Ronald Wenneker in Nederhorst den Berg (N-H). Iets meer dan 2 weken geleden constateerden de veehouders een blauwtongbesmetting bij een schaap.

Na schapen ook koeien ziek

Al snel volgden er meer en inmiddels zijn ook veel koeien ziek geworden. Van de 90 schapen zijn er inmiddels 35 dood en daar komen elke dag bij. “Je gaat elke ochtend met buikpijn bij het vee kijken”, vertelt Eduard. In hun regio – onder de rook van Amsterdam – werden de eerste gevallen van blauwtong gevonden. Inmiddels zijn alle bedrijven met schapen en koeien in de buurt besmet. En het gebied met besmette bedrijven wordt steeds groter.

De verspreiding gaat hard, de NVWA telt nu 189 bevestigde gevallen, maar er zijn nog honderden verdenkingen gemeld. “De monitoring loopt zo’n 14 dagen achter”, vertelt Adema.

“Dus inmiddels zijn er honderden bedrijven besmet en dat worden er misschien wel duizenden als het zo doorgaat. En we staan machteloos, je kunt weinig doen tegen verspreiding en een behandeling is er ook niet.” Volgens René van den Brom van de GD liggen er nu zo’n 300 monsters te wachten op beoordeling op de aanwezigheid van blauwtong.

De broers Wenneker doen wat ze kunnen om de zieke dieren erdoorheen te slepen. In een strohok in de jongveestal ligt een handvol schapen zwaar te ademen. “We halen ze naar binnen in een poging om er af en toe wat voer en water in te krijgen, maar ze worden vaak niet meer beter”, vertelt Eduard.

Pijnstilling en antibiotica

Dierenarts Marieke Volkering heeft al van alles geprobeerd: pijnstilling, antibiotica voor ontstoken blaren, toevoegingen om dieren toch de benodigde voedingsstoffen binnen te laten krijgen. Bij veel schapen heeft het maar beperkt effect en gaan ze alsnog dood. Op andere besmette bedrijven waar Volkering komt, zijn er ook al koeien bezweken aan blauwtong. En dan volgt een volgend issue: “De pijnstilling, die ook gebruikt mag worden bij melkvee zonder dat de melk weg moet, is pas volgende week weer leverbaar.”

De minister kijkt de veehouders begrijpend aan, maar er is weinig wat hij kan doen. “Bij vogelgriep worden de bedrijven preventief geruimd, dat is ook enorm ingrijpend, maar het is een maatregel die effect kan hebben, net als het nemen van andere hygiënische maatregelen. Blauwtong verspreidt zich via insecten, knutten. Daar kun je weinig tegen doenhttps://www.boerderij.nl/hoe-herken-je-blauwtong-en-wat-doe-je-bij-besmetting . Ook een behandeling is er niet. Het enige wat helpt, is een vaccin”, zegt Adema.

Vaccin voor hetzelfde serotype in Zuid-Afrika

Maar dat vaccin is er (nog) niet, althans niet voor dit serotype blauwtong. “We zetten vol in op onderzoek, geld moet daar wat mij betreft geen rol in spelen. Zowel van het ministerie zelf als via het Diergezondheidsfonds is daar geld voor. En als er een geschikt vaccin is – er is een vaccin voor dit serotype in Zuid-Afrika – dan wil ik ervoor zorgen dat het zo snel mogelijk wordt goedgekeurd voor gebruik in Nederland.”

De melkkoeien van de broers zijn ook ziek geweest, maar hebben het allemaal overleefd. In de melkveestal is nu weinig te zien van het aanwezige virus, wie goed kijkt, ziet nog wat roodgekleurde uiers en neuzen. Dat is wel anders geweest, met bebloede neuzen en moeilijk lopende koeien. De melkproductie kelderde snel met ongeveer een derde.

“En dan is het straks afwachten wat het doet met bijvoorbeeld drachtige dieren”, verzucht Eduard. Zijn broer Ronald wilde van de minister weten of er iets van financiële compensatie mogelijk is, maar hij haalt bot. “De schade is simpelweg te groot om te compenseren”, aldus Adema.


René van den Brom van Royal GD vertelt in de video hoe je blauwtong het beste kunt voorkomen en hoe je met blauwtong omgaat als je dieren besmet zijn. Meer videoreportages van Boerderij bekijk je op het eigen YouTube-kanaal.


Beheer
WP Admin