RundveeAchtergrond

Sector ruziet met fiscus over afschrijving silo’s

De belastingsdienst en agrarische accountants liggen in de clinch over de fiscale afschrijving van aanhorigheden op het boerenerf, zoals sleufsilo’s en erfverharding.

De belastingdienst vindt dat deze zaken bij de bedrijfsgebouwen horen. Dit betekent dat ze niet kunnen worden afgeschreven tot de restwaarde. Dat kost een boer €500 tot €1.000 per jaar, rekent Bert van den Kerkhof, hoofd vaktechniek belastingadvies van Abab in Tilburg. “De opstelling van de Belastingdienst kost boeren geld omdat ze silo’s en erfverharding niet volledig kunnen afschrijven.”

De fiscus wil dat de waarde van de bijgebouwen en erfverharding worden toegerekend aan de stallen. Die stallen kunnen op hun beurt slechts tot 50% van de WOZ-waarde worden afgeschreven.

Proefproces voor melkveehouder

Abab is de strijd aangegaan met de Belastingdienst en startte een proefproces voor een melkveehouder in Eindhoven. De hoorzitting is op 14 december. Van den Kerkhof verwacht dat de Belastinginspecteur zal volharden in zijn standpunt. “We gaan dan naar de rechter.”

Beheer
WP Admin