Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

Schouten: bij uitzondering vergunning beweiden en bemesten

Beweiden en bemesten wordt – wat de provincies en het rijk betreft – alleen vergunningplichtig als er sprake is van een toename van de stikstofneerslag als gevolg van beweiden en bemesten.

Dat zegt de minister in antwoord op Kamervragen van CDA‘er Derk Boswijk en VVD‘er Thom van Campen.

Toename stikstofneerslag

Demissionair landbouwminister Carola Schouten zegt dat zij samen met de provincies in kaart brengt in welke gevallen sprake is van een toename van de stikstofneerslag ten opzichte van de zogenoemde Europese referentiedatum. De referentiedatum is de datum waarop de Natura2000-gebieden beschermd werden. Het op dat moment bestaande gebruik is vanaf dat moment toegestaan. In de meeste gevallen, zegt Schouten in navolging van het Adviescollege Stikstofproblematiek (Commissie Remkes), is door het beweiden en bemesten geen sprake van een toename van de stikstofdepositie. En dat betekent dat er geen vergunning nodig is.

De minister voegt daar nog aan toe dat beweiden in het algemeen minder stikstofemissie veroorzaakt dan stallen van vee. Zij gaat er niet vanuit dat starten van beweiden of extra uren weidegang vergunningplichtig wordt.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Het laatste stikstof nieuws op je mobiel.

Bekijk hier hoe je deze app vastzet op het startscherm van je mobiel.

Reacties

  1. Bemesten van voor 1994 legaal, YES dan kan de ketsplaat weer achter de tank. Heb slechtere berichten gelezen vandaag.

  2. @Jan Braakman
    Hoe gaat een boer aantonen dat er op de Europese referentiedatum (1994) op het betreffende perceel geweid werd? Met polaroid?
    En stel je hebt bewijs. Is de stikstof excretie van één koe in de wei n 2021 nog hetzelfde als dat van één koe in 1994?
    Dat worden leuke rechtzaken.
    De MOB doet het in de broek van het lachen!

Beheer
WP Admin