A-ware krijgt SBTi-goedkeuring voor klimaatdoelen
Royal A-ware heeft ambitieuze klimaatdoelen gesteld die zijn goedgekeurd door het Science Based Targets initiative (SBTi). Deze doelen sluiten aan bij het klimaatakkoord van Parijs en bieden kansen voor melkveehouders om hun bedrijfsvoering verder te verduurzamen.
De zuivelonderneming streeft naar net-zero broeikasgasuitstoot in 2050. Dit betekent dat A-ware niet alleen de uitstoot in de gehele keten zoveel mogelijk wil terugdringen, maar ook dat melkveehouders kunnen bijdragen door koolstof vast te leggen in hun bodem. Het doel is dat iedereen in de keten, van boer tot verwerker, hiervan profiteert.
Koolstofcertificaten
Royal A-ware heeft een eigen methode ontwikkeld om koolstof in de bodem vast te leggen. Deze methodiek is inmiddels goedgekeurd door de Stichting Nationale Koolstofmarkt. Melkveehouders konden zich tot november vorig jaar aanmelden voor deze ‘koolstofpool’. Hoeveel boeren meedoen, wil Oscar Meuffels, directeur corporate affairs bij A-ware, niet zeggen. Hij spreekt wel van ‘voldoende interesse’. De deelnemers hebben op kosten van A-ware grondmonsters laten nemen voor een nulmeting. Over drie jaar worden de bodems opnieuw gemeten, waarna de boeren een marktconforme vergoeding krijgen voor de koolstof die ze hebben vastgelegd. Elk certificaat staat voor één ton extra opgeslagen CO2.
‘Er kan nog veel veranderen’
Het Science Based Targets initiative (SBTi) staat momenteel nog niet toe dat koolstofcertificaten worden meegeteld voor het behalen van de klimaatdoelen. Volgens Meuffels is het terecht dat er kritisch wordt gekeken naar bedrijven die uitstoot buiten hun keten compenseren, maar binnen de keten ligt dat anders. Hij volgt de internationale discussie hierover nauwlettend. “2050 is nog ver weg en er kan nog veel veranderen,” zegt hij. Meuffels verwacht dat nieuwe innovaties en inzichten gaan helpen om de doelen te halen. Zo blijft er ook discussie over de waardering van biogeen methaan ten opzichte van fossiel methaan. “Dat soort zaken blijven we onder de aandacht brengen,” voegt hij toe.
Tussendoelen voor 2030
Op weg naar net-zero in 2050 heeft A-ware tussendoelen gesteld voor 2030. Het bedrijf wil de uitstoot van broeikasgassen op de melkveebedrijven met minstens 41% verminderen ten opzichte van 2021. A-ware legt melkveehouders echter geen verplichtingen op, maar kiest voor stimulans en ondersteuning. Het bedrijf hecht waarde aan keuzevrijheid voor boeren en biedt daarom al lange tijd meerdere melkstromen aan. Dat blijft ook in de toekomst zo. Over nieuwe initiatieven wil Meuffels nog niet vooruitlopen.
Hernieuwbare energie
Daarnaast wil A-ware de directe emissies uit eigen activiteiten en het energieverbruik tegen 2030 met 80% verminderen. Dit gebeurt vooral door minder gas te verbruiken en meer gebruik te maken van zonne- en windenergie. Tot nu toe heeft A-ware op verschillende locaties ruim 33.428 zonnepanelen geïnstalleerd. In Heerenveen draait de mozzarellafabriek bijvoorbeeld op een elektrische warmtepomp in plaats van gas. Het bedrijf onderzoekt de mogelijkheden voor andere locaties, maar het blijkt niet eenvoudig om fabrieken om te schakelen. “Zelfs een contract afsluiten voor wind- en zonne-energie is soms al een uitdaging,” zegt Meuffels. Dit is cruciaal, aangezien A-ware in 2030 volledig wil overstappen op hernieuwbare energie.
Haalbaarheid
Over de haalbaarheid van de doelen is Meuffels optimistisch. “Voor 2030 liggen we op schema, we gaan die doelen zeker halen. Anders zouden we ook geen persbericht uitsturen,” lacht hij. Voor 2050 rekent hij op nieuwe inzichten en technologische innovaties die helpen om het uiteindelijke doel te bereiken. Dat het SBTi de klimaatdoelen van A-ware heeft gevalideerd, bewijst volgens hem dat het bedrijf serieus bezig is met verduurzaming van de keten. “Wat je zegt, moet kloppen, en de SBTi-goedkeuring bewijst dat.”
LEES MEER ARTIKELEN OVER ZUIVEL
Nieuwsbrief zuivelmarkt
Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.