Ruwbeemd: herkenning en aanpak
In natte jaren neemt de kans toe dat ongewenste grassoorten, zoals ruwbeemd, zich in graslandpercelen verspreiden. Dit gras gedijt goed bij natte omstandigheden. Gelukkig zijn er manieren om het te verwijderen
Inspectie van je percelen
Na een extreem nat jaar, zoals 2024, is het verstandig om je percelen in het voorjaar grondig te inspecteren. Een eenvoudige manier om goede grassen te herkennen, is door de graszode open te trekken en naar de voetjes van de grasplant te kijken:
- Rode voetjes: Goede grassoorten zoals raaigrassen, zachtbladig rietzwenkgras en beemdlangbloem.
- Witte voetjes: In de meeste gevallen slechte grassoorten, waaronder straatgras en ruwbeemd. Alleen timothee staat bekend om z’n witte ‘preivoet’.
Ruwbeemd is een klein, fijnbladig gras dat muf ruikt en waar dauwdruppels op blijven staan. Het is gemakkelijk uit de zode te trekken.
Nadelen van ruwbeemd
- Vorming van bovengrondse uitlopers: vult snel kale plekken in de zode.
- Slechte voederwaarde: draagt niet bij aan een productief grasland.
- Ondiepe worteling: verdroogt snel en veroorzaakt kale plekken bij droogte.
- Snelle verspreiding: breidt zich snel uit bij langdurig nat weer.
Wees alert bij ‘groene’ percelen in februari!

Is je graslandperceel al heel vroeg in het voorjaar mooi groen? Wees dan alert. Ruwbeemdgras start als eerste van alle grassen met groeien na de winterperiode. Dit onkruidgras groeit al bij een bodemtemperatuur van 5°C terwijl Engels raaigras pas bij 10°C uit de winterslaap ontwaakt. Ruwbeemd vult in deze periode de kale plekken. De kwaliteit van je grasland gaat hierdoor hard achteruit.
Aanpak en preventie
Door tijdig de kwaliteit van je perceel vast te stellen, kun je preventieve maatregelen nemen, zoals wiedeggen in een droge periode. In het voorjaar kun je de weide doorzaaien. Zo zorg je voor een goede start van het nieuwe grasseizoen en houd je je grasland in topconditie.
Hoe bevorder je het succes van doorzaaien?
De opkomst na doorzaaien in een perceel met Engels raaigras is succesvoller als je kiest voor grassen die kiemen bij een lagere bodemtemperatuur dan 10°C. Dit is een belangrijke voorwaarde voor een goed rendement van de investering.
Welk gras kiemt bij lage temperaturen?
Niet alle graszaadmengsels zijn geschikt voor doorzaaien vroeg in het voorjaar. Wil je zeker zijn dat het nieuw ingezaaide gras een goede start maakt? Kies dan voor het mengsel Barenbrug Doorzaai. Dit graszaadmengsel kiemt al bij een bodemtemperatuur van 6°C. Met Doorzaai ben je de concurrentie voor en oogst je dit voorjaar al uitstekend smakelijk ruwvoer.