Partner
Foto: Barenbrug RundveePartner

Belangrijke rol van inkuilmiddelen in stikstofefficiëntie en CO2-reductie

Al een kwart eeuw bewijst het gebruik van een inkuilmiddel zich bij het maximaleren van de inkuilkwaliteit en de benutting van het ruwvoer door koeien. Nu zetten we nog een stap verder. Alle Bonsilage-inkuilmiddelen zijn recentelijk onderzocht op hun bijdrage aan het verbeteren van de stikstof- en CO2-efficiëntie op melkveebedrijven.

Bonsilage-inkuilmiddelen maximaliseren de kwaliteit en benutting van je ruwvoer. Tegelijkertijd spelen ze een belangrijke rol op het gebied van stikstofefficiëntie en de vermindering van CO₂-uitstoot. Namelijk als waardevolle voedingsstoffen behouden blijven en de inkuilverliezen minimaliseren, vermindert de CO₂-voetafdruk van je melkveebedrijf.

Duurzaamheidsdoelen

Om de werking van Bonsilage op het gebied van stikstof- en CO2-efficientie aan te duiden, introduceren we dit voorjaar de begrippen N-MAX en CO2 MIN. Hiermee is het altijd duidelijk in welke mate een Bonsilage-product bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelen van je bedrijf.

N-MAX: Stikstofefficiëntie, meer eiwit voor het vee

Uit nieuw onderzoek blijkt dat door optimalisatie van het fermentatieproces Bonsilage het eiwitaandeel in het voer enorm goed stabiliseert. Eiwit heeft een directe relatie met stikstof, dus door minder eiwitverlies neemt de stikstofefficiëntie toe.

CO2 MIN: maximale efficiency, minimale emissie

Hoogwaardig kuilvoer draagt direct bij aan de vermindering van methaan- en CO2-uitstoot. Bonsilage-inkuilmiddelen bevorderen een gecontroleerde en stabiele fermentatie, minimaliseren nutriënten verliezen en verbeteren de smakelijkheid en verteerbaarheid. Dit verhoogt de productiviteit in de veehouderij (melk/vlees) per kilogram voer. Efficiënt gevoerde dieren die kwalitatief hoogwaardig ruwvoer krijgen, zorgen voor minder methaan- en CO2-uitstoot.

Toekomstgerichte oplossingen: innovatie voor generaties

De Bonsilage-inkuilmiddelen hebben zich niet alleen de afgelopen 25 jaar bewezen, maar zullen ook in de toekomst nieuwe normen blijven stellen. Met geavanceerde combinaties van melkzuurbacteriën die voldoen aan de huidige eisen op het gebied van efficiëntie, winstgevendheid en duurzaamheid, leveren ze een belangrijke bijdrage aan de toekomst van de landbouw.