RundveeNieuws

Ruim helft melk gaat kaasbak in

Doetinchem – Kaas blijft het belangrijkste product voor de Nederlandse zuivelindustrie. Uit de jaarlijkse ‘Zuivel in Cijfers’ van ZuivelNL blijkt dat in 2014 52,4 procent van de 12, 6 miljard kilo melk in de kaasbak belandde.

Ter vergelijking, het Europese gemiddelde is 38,4 procent. De export van kaas bedroeg vorig jaar 809,6 miljoen kilo, waarvan 85 procent binnen de Europese Unie bleef. Goed voor een exportwaarde van €5 miljard. In totaal ging er vorig jaar 32,7 miljoen kilo kaas naar overige Europese landen waaronder Rusland. Ondanks de boycot in 2014 met 26,8 miljoen kilo nog goed voor 82 procent van die afzet. Die hoeveelheid werd vooral in het eerste half jaar behaald, voordat de boycot ingesteld werd.

Meeste export binnen EU

Ook van de overige zuivelproducten als melkpoeder, boter en condens wordt het grootste deel van de productie geëxporteerd. Van de totale 12,6 miljard kilo melk blijft uiteindelijk maar 35 procent in Nederland. De totale uitvoerwaarde daalde met 1,4 procent naar krap €7,2 miljard. Van de totale export blijft het grootste deel van de zuivelproducten gewoon binnen de EU, waarbij naaste buren Duitsland en België met respectievelijk 36 en 20 procent de meeste Nederlandse producten afnemen, goed voor een exportwaarde van €5 miljard. De overige €2,2 miljard wordt buiten de EU verdiend. Er zijn geen grote afnemers. Het gaat meer om kleinere volumes naar diverse landen. Op wereldniveau is Nederland dan ook een kleine speler. Met de 3,1 miljard kilo melkequivalent die buiten de EU wordt afgezet heeft Nederland een marktaandeel van 4,7 procent. Toch is dat het grootste aandeel onder de Europese zuivelexporteurs. Frankrijk pakt bijvoorbeeld maar 4,2 procent van de Europese wereldmarktafzet en Duitsland maar 3,7 procent.

Consumptie stabiel

De Nederlandse consumptie van zuivel blijft al jaren redelijk stabiel. Het aandeel van zuivel in voeding en niet-alcoholische dranken schommelt steeds rond de 14 procent. Met een uitgave van €4,8 miljard goed voor 1,6 procent van het totaal aan consumptieve bestedingen. Nederlanders doen hun naam ‘kaaskoppen’ nog altijd eer aan. Gemiddeld eten Nederlanders 20,1 kilo per hoofd van de bevolking. Op de Europese ranglijst van kaasconsumptie staat Nederland daarmee op de negende plaats, terwijl het Europese gemiddelde 17,9 kilo telt.

Bekijk hier het complete rapport.

Beheer
WP Admin