Melk van FrieslandCampina wordt afgeleverd bij een collega-zuivelbedrijf. - Foto: Herbert Wiggerman RundveeNieuws

Ruim 40 RFC-leden benutten vertrekregeling DMF

Ruim 40 leden van RFC met 54 miljoen kilo melk zochten in het voorbije jaar een andere verwerker op.

Een groep van 41 leden van FrieslandCampina is tussen 1 juli 2020 – 1 juli 2021 overgestapt naar een andere verwerker met meenemen van € 5,00 vertrekbonus per 100 kilo melk.

Dit heeft de Stichting DMF bekend gemaakt. Van 13 andere RFC-leden is de aanvraag om te mogen vertrekken met meeneming van een bonus nog in behandelding. De 41 melkveehouders hebben samen 54 miljoen kilo melk meegenomen (ruim 1,3 mijoen kilo per veehouder).

512 miljoen kilo melk

Sinds de instelling van de vertrekregeling in juli 2009 hebben 439 RFC-leden gebruik gemaakt van de regeling en hebben ze 512 miljoen kilo melk meegenomen. De vertrekregeling is een uitvloeisel van de fusie tussen Friesland Foods en Campina in 2008. De Europese Commissie keurde de fusie goed onder de voorwaarde dat het fusiebedrijf 1,2 miljard kilo melk beschikbaar moest stellen voor concurrenten, of zoveel minder als melk van leden uit het bedrijf vloeide. Inmiddels is 43% van genoemde 1,2 miljard kilo afgegaan door vertrek van leden, met medeneming van € 5,00 per 100 kilo melk (plus het ledenkapitaal dat ze zelf nog op naam hadden staan).

Recordaantal vertrekkers

In eerste instantie maakten FrieslandCampina-leden slechts beperkt gebruik van de vertrekregeling, in de eerste 2 jaren ging het om amper 50 leden. Daarna steeg het jaarlijkse aantal leden dat de weg naar de vertrekregeling vond van 70 tot een kleine 100 per jaar. Tussen 1 juli 2018 en 1 juli 2019 werd een recordaantal vertrekkers genoteerd: 230 stuks, met ook een gemiddeld vrij groot volume melk (1,36 miljoen kilo)

Momenteel is nog 688 miljoen kilo melk beschikbaar (57% van het oorspronkelijke volume) voor gebruik door concurrenten of voor vertrekkende leden. Dit resterende volume melk wordt momenteel vooral gebruikt voor de levering van rauwe melk aan Arla Nijkerk en aan coöperatie DeltaMilk, Herziening van de regeling is, ondanks het gedaalde volume melk in het DMF-fonds en de nieuwe concurrentie, nog niet aangevraagd door RFC.

Reacties

Beheer
WP Admin