Vanaf 1 januari dit jaar hebben eigenaren van landbouwvoertuigen de mogelijkheid om hun machines te registreren. Na goedkeuring van de registratie kunnen kentekens worden aangevraagd. - Foto: Hans Prinsen AlgemeenNieuws

RDW: registratie landbouwvoertuigen blijft achter

Het aantal (land)bouwvoertuigen dat tot nu toe geregistreerd is bij de RDW, blijft achter. RDW meldt dat tot nu toe 42% van de (land)bouwvoertuigen geregistreerd is.

Voor het einde van dit jaar moeten  551.101 (land)bouwvoertuigen bij de RDW geregistreerd zijn. Tot nu toe zijn er 230.724 geregistreerd. De instantie roept eigenaren op om haast te maken met de registraties, omdat de RDW ander vreest dat er aan het eind van het jaar wachttijden zullen ontstaan en eigenaren niet op tijd kun kenteken zullen ontvangen.

Registratie zonder keuring

Alleen dit jaar kunnen de voertuigen online geregistreerd worden, zonder keuring. Volgens de RDW hebben veel eigenaren hulp of advies nodig bij de registratie. RDW wil die ook bieden maar waarschuwt om dan niet pas op het laatste moment te beginnen met de registratie. Vanaf 1 januari 2022 mogen (land)bouwvoertuigen zonder kentekenbewijs niet meer de weg op.

RDW laat weten dat vooral de registratie van zogeheten motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) achterblijft. Nog geen kwart van het verwachte aantal hiervan is tot zover geregistreerd. Onder deze groep vallen onder andere voertuigen die in de bouw worden gebruikt, zoals dumpers en graafmachines, maar ook minitrekkers, heftrucks en zelfrijdende oogstmachines.

Wie na 1 januari 2022 zonder registratie op de openbare weg rijdt, riskeert een boete. Ook zijn de voertuigen dan mogelijk niet verzekerd. Na 1 januari moeten voertuigen bovendien gekeurd worden bij RDW om een kenteken te krijgen. Dat zal minimaal € 140 kosten.

Beheer
WP Admin