Foto: Bert Jansen RundveeNieuws

Razendsnelle eerste snede

Het lijkt er sterk op dat de eerste snede gras onder het plastic enorm snel verteerbaar is.

Dat blijkt uit een analyse van 35 graskuilen uitgevoerd door Wolswinkel Mengvoeders en Cargill Provimi. De eerste snedes zijn onderzocht met mobiele NIRS-apparatuur.

Historisch lage NDF-gehalten

Uit de uitslagen blijkt dat de NDF-gehalten historisch laag zijn, met een gemiddelde van 402 gram per kilo drogestof. Dit bleek ook al uit eerdere versgrasmetingen voor de eerste. Voor ruwvoerspecialist Kees Meerbeek van Wolswinkel mengvoeders is dit geen verrassing. “We adviseerden vanwege het lage NDF-gehalte om in te kuilen bij minimaal 50% drogestof voor de eerste snede. Om dit drogestofgehalte te halen, hebben we veehouders geadviseerd genoegen te nemen met een wat langere veldperiode gezien de opbrengst van ruim 4.000 kilo drogestof per hectare bij de voercentrumdeelnemers.” Meerbeek heeft al vier jaar ervaring met mobiele NIRS in vers gras en stuurt daarom steeds vaker op basis van het NDF-gehalte.

Vochtiger inkuilen

Volgens Meerbeek geven de versgras-analyses van begin deze week aan dat bij de meeste klanten de NDF-gehalten, met een gemiddelde van 510 gram per kilo drogestof, al bijna op niveau zijn om de eerste snede optimaal te kunnen compenseren met een lasagnekuil. Het advies is om deze tweede snede met hoog NDF juist wat vochtiger in te kuilen op 35-40% drogestof.

Beheer
WP Admin