Partner
AlgemeenPartner

Razendsnel rendement van je stikstofinvestering

Novurea is bezig met een opmars. Waar komt de populariteit van deze groene korrel vandaan? Lees de veelbelovende resultaten. >>

Tijd is geld. Zeker waar het om de bemesting van grasland gaat. Bij het maken van de juiste bemestingskeuze spelen allerlei factoren een rol. Vooral het rendement op stikstofinvesteringen wordt steeds belangrijker. Novurea springt goed op deze behoefte in en wordt in de praktijk steeds vaker ingezet voor de tweede en derde gift. In dit artikel werpen we een blik op de laatste onderzoeksresultaten van deze groene innovator.

Populariteit van de groene korrel

Je bemestingskeuze heeft een directe invloed op opbrengst en kwaliteit en is daarmee een van de belangrijkste factoren om mee te sturen. De stikstofmeststof Novurea wint steeds sneller terrein in Nederland. Novurea is een meststof met 46% stikstof. De variant Novurea-S bevat naast 38% stikstof ook 18% zwavel (SO3). De herkenbare groene korrel dankt zijn populariteit aan het feit dat het behandeld wordt met een ureaseremmer, waardoor ongewenst stikstofverlies tot een minimum wordt beperkt. Hierdoor komt je investering in stikstof maximaal ten goede aan de groei van het gewas. Bekijk hier de video over de werking van een ureaseremmer.

Foto: 2

Bestendiger eiwit in het gras en structuurrijker gras

De toenemende belangstelling voor Novurea en Novurea + S heeft deels met prijs te maken: het prijsvoordeel per kilo stikstof in Novurea (+S) ten opzichte van KAS / KAS Zwavel is groter ten opzichte van andere jaren. Naast de prijs laten ook de technische resultaten volop potentieel zien. Onderstaande onderzoeksresultaten zijn van afgelopen groeiseizoen en sluiten naadloos aan bij de vele eerdere onderzoeken die zijn gedaan naar de positieve effecten van Novurea op opbrengst en (eiwit)kwaliteit. Naast meer opbrengst in droge stof en ruw eiwit zorgt Novurea + S ook voor bestendiger eiwit in het gras en bovendien structuurrijker gras ten opzichte van KAS Zwavel.

Foto: 3

Meer effectieve stikstof voor je gewas

Als je ureum toedient op de bodem, wordt deze stikstofvorm vrij snel omgezet in ammonium-N door het enzym urease. Elke bodem bevat dit enzym. Dat geeft een tijdelijke (en zeer lokaal) hogere pH, waardoor er een grote kans is op ammoniakvervluchtiging. Onder Nederlandse omstandigheden kan dit oplopen tot zo’n 25% potentieel N-verlies. Door het ureum te behandelen met een ureaseremmer, is dit N-verlies te voorkomen en wordt de N uit Novurea maximaal benut. Ofwel: meer effectieve N (stikstof) voor je gewas!

Ook uitstekend inzetbaar voor 2e en 3e snede

Na de omzetting van ureum is de aanwezige stikstof allemaal ammonium-N is geworden. Daardoor is Novurea bij lage bodemtemperaturen voor granen (zoals tarwe en gerst) en gras goed opneembaar. Bij stijgende bodemtemperaturen neemt de N-behoefte van het gewas toe. Novurea speelt hierop in door ammonium-N geleidelijk om te zetten naar nitraat-N. Dit maakt dat Novurea (+S) ook uitstekend inzetbaar is voor de 2e en 3e snede op grasland. Voordeel van Novurea is dat je dus vroeger kúnt strooien in voorjaar, maar dat bij hogere bodemtemperaturen (dus later in het seizoen) er ook snel voldoende stikstof beschikbaar is voor het gewas.

Foto: 4

Voor meerdere gewassen inzetbaar

Ammonium-N hecht zich goed aan bodemdeeltjes en is weinig gevoelig voor uitspoeling. Zo beperk je dus het N-verlies en is de stikstof uit Novurea maximaal beschikbaar voor je gewas. Dat is gunstig voor de opbrengst en kwaliteit; uiteraard niet alleen bij granen en grassen. Ook voor andere gewassen is Novurea goed inzetbaar, denk aan aardappelen en mais. Voor een overbemesting ‘vanuit de sproeisporen’ is Novurea + S minder geschikt vanwege het lage soortelijk gewicht (en daardoor de kleinere maximale strooibreedte) ten opzichte van bijvoorbeeld KAS.

Meer informatie over deze groene korrel? Kijk op de website voor strooitabellen, een dealer in de buurt of meer informatie.

Beheer
WP Admin