AkkerbouwNieuws

‘Rassenonderzoek nodig om brouwgerst te behouden’

Lelystad – Zonder rassenonderzoek verdwijnt de teelt van brouwgerst uit Nederland. Dat zei voorzitter Jos Haeck van de werkgroep Veredeling van branche-organisatie Nibem donderdag op een bijeenkomst in Lelystad.

Het Productschap Akkerbouw verdwijnt waardoor ook de bijdrage vervalt aan het rassenonderzoek. Dat geld werd opgebracht door telers en veredelaars. De veredelingsbedrijven betalen voortaan het rassenonderzoek zelf. Het aantal onderzoekslocaties gaat van zes naar vier. Dit onderzoek richt zich op de landbouwkundige aspecten.

Het Nibem wil het onderzoek financieren naar de geschiktheid van de gerstrassen voor de mouterijen. Dat kost ongeveer 50.000 euro per jaar, schat Haeck. “Dit onderzoek is belangrijk. Een ras met een opbrengst van 6 ton per hectare, een korrelgewicht van 43 milligram en een volgerstpercentage van 88 procent levert een waarde op voor de hele bierketen van 260.000 euro per hectare. Bij een ras met een opbrengst van 8 ton per hectare, een korrelgewicht van 50 milligram en een volgerstpercentage van 95 procent gaat de hectareopbrengst voor de hele keten naar 550.000 euro. De kosten voor het rassenonderzoek zijn een goede investering.”

Beheer
WP Admin