Varkensvlees in het schap van een supermarkt. - Foto: ANP VarkensNieuws

Rabo: reactie consument op hogere varkensvleesprijs onzeker

Volgens Rabobank is de reactie van consumenten op hogere prijzen voor varkensvlees in de winkel een onzekere marktfactor.

Hoge varkensprijzen en forse stijging van andere kosten, zoals energie, drukken de marges in de hele varkensketen. Tegelijkertijd ziet het ernaar uit dat de internationale handel in varkensvlees minder wordt, met name in de tweede helft van het jaar. De grote onzekerheid is de vraag hoe consumenten gaan reageren op hogere prijzen voor varkensvlees in de winkel. Dat schrijft Rabobank in een kwartaalupdate voor de varkensvleesketen.

In de huidige prijzen voor varkensvlees zijn nog niet alle onderliggende kostenstijgingen in de sector verwerkt, volgens de analyse. Dat geldt met name voor Europa en delen van Azië, zolang het aanbod aan vlees groter is dan de directe vraag inclusief export.

Minder aanbod tweede halfjaar

Tot nu toe is het effect van lagere productie nog gedempt, omdat ook de export terugliep. In het tweede halfjaar zal de beschikbaarheid van varkensvlees afnemen, verwacht Rabobank. Dan begint het effect van hogere kosten door te drukken in het uiteindelijke aanbod aan varkensvlees.

In hoeverre de prijzen van varkensvlees dan verder stijgen hangt van meer af dan van de beschikbaarheid en doorberekenen van kosten in de keten. De prijs van andere vleessoorten, zoals kip of rund, is een andere factor die meespeelt in de keuze van consumenten in de winkel. Ook daar zijn grote onzekerheden door de oorlog in Oekraïne.

Beheer
WP Admin