Partner
De quad is perfect voor kleine klussen en kleine verplaatsingen op en rond het erf. - Foto: Kuijer Quads AlgemeenPartner

Quad bijna even onmisbaar op boerenerf als trekker

Even bij de koeien kijken. Of snel een tijdelijk raster plaatsen met een rijdend katrol. Kleine spuitwerkzaamheden doen, aanvegen, sneeuwschuiven of even wat spullen verplaatsen: steeds vaker wordt de quad door de boer als bedrijfsmiddel ingezet. “Het begint vaak met fun, maar snel wordt het functioneel”, zegt Niek Jan Kuijers van de gelijknamige quadleverancier uit Staphorst. “Na drie maanden kan de boer vaak niet meer zonder de quad.”

Je ziet ze steeds meer op het boerenerf: quads. Zeven jaar geleden was het voor Niek Jan Kuijers nog hobbyen met quads in een schuur in Staphorst. Vijf jaar geleden begon hij zijn eigen bedrijf, Kuijers Quads. Onlangs verbouwde hij de showroom.

Sterk stijgende vraag naar quads

Kuijers signaleert een sterk stijgende vraag naar quads. Zelfs in coronatijd. Niek Jan Kuijers: “Wat je zag is dat nogal wat boeren een kleine quad voor de kinderen kochten. Hadden de kids wat te doen als ze toch thuis moesten zijn. Maar papa zag snel de voordelen en wilde er ook bedrijfsmatig één.” Maar ook daarvoor zag Kuijers al een groeiende vraag. “De quad is perfect voor kleine klussen en kleine verplaatsingen. Veel wendbaarder dan een trekker.”

Het arsenaal accessoires voor quads groeit ook snel. Op de meeste quads zit tegenwoordig een trekhaak, je kunt er koffers voor gereedschappen op plaatsen, onkruid mee sproeien, bomen lostrekken, hem als klepelmaaier gebruiken of er snel even een afrastering mee plaatsen. Het kan allemaal simpel met een quad.

Een hype gaat vaak over. Dat gaat voor de quad niet gelden. Die blijft

Niek Jan: “Steeds vaker zie je boeren niet meer achter de koeien aan lopen om ze naar de wei te begeleiden. Dan rijden ze er met een quad achteraan. Maar hoe makkelijk is het voor de akkerbouwer om even met de quad achter bij de gewassen te kijken in plaats van lopen? De quad is echt een aanvulling op de trekker.” Van een hype spreekt Niek Jan niet: “Een hype gaat vaak over. Dat gaat voor de quad niet gelden. Die blijft.”

Bekende merken

Nederland kent zo’n tien quad-dealers van enige omvang. Kuijers neemt vanuit Staphorst Noordoost-Nederland voor zijn rekening. Hij levert bekende motor/quadmerken als Polaris, Kawasaki, Suzuki, Yamaha en CF Moto. Machines van 300 tot 750 cc.

Niek Jan: “Bij quads hebben we het altijd over cc’s en nooit over pk’s.” Prijsrange: tussen de € 4.500 en € 10.000. Het gros heeft een benzinemotor, enkele lopen op diesel.”

Vanuit de nieuwe showroom in Staphorst biedt Kuijers Quads een breed assortiment met bekende merken. Ook voor accessoires en onderhoud kun je er terecht. - Foto: Kuijers Quads
Vanuit de nieuwe showroom in Staphorst biedt Kuijers Quads een breed assortiment met bekende merken. Ook voor accessoires en onderhoud kun je er terecht. – Foto: Kuijers Quads

Kuijers levert ook side-by-sides (2-zitters). Daar zitten ook elektrische varianten bij, met cabine. Tracks hebben in zware grond veel vermogen nodig en dat trekt accu’s te snel leeg om elektrische varianten te gebruiken. Niek Jan: “Quads worden niet alleen in de landbouw gebruikt. Je ziet ook dat de water- en wegenbouw, jagers, het grondverzet en bouwers van zonnevelden de quad ontdekt hebben. Of bestrijders van muskusratten die het veld in moeten. Je rijdt zo makkelijk even ergens heen. Of je veegt even het erf aan.”

Ik spreek steeds meer boeren die zeggen: ik kan de quad gewoon niet meer missen

En met 10 tot 15 liter tankinhoud en een gebruik van gemiddeld 1:10 tot 1:15 kun je ook een flinke tijd vooruit met een tank brandstof. Niek Jan: “Ik spreek steeds meer boeren die zeggen: ik kan de quad gewoon niet meer missen. Eigenlijk is het vergelijkbaar met de minishovel tien jaar geleden. Die had bijna geen boer toen, nu zie je ze overal. Klein, handig en wendbaar. De trekker is zwaarder waardoor je sneller bodemverdichting krijgt. De quad weegt zo’n 300 kilo, daarmee heb je dat probleem niet.”

Kuijers levert zowel twee- als vierwielaangedreven quads. Sommige modellen hebben ook stuurbekrachtiging. In de mooie, nieuwe showroom is te zien dat naast je quads ook helmen en laarzen bij Kuijers kunt aanschaffen. “We zijn full-service quad-dealer. Onderdelen zijn vaak binnen een dag te leveren.”

Quads zijn er met twee- of vierwielaandrijving, op benzine of diesel. Kuijers Quads verkoopt ook helmen en andere benodigdheden. - Foto: Kuijers Quads
Quads zijn er met twee- of vierwielaandrijving, op benzine of diesel. Kuijers Quads verkoopt ook helmen en andere benodigdheden. – Foto: Kuijers Quads

Kenteken

De quad is zowel een hulpmiddel als een transportmiddel. Dat laatste betekent dat de quad vaak ook op de openbare weg komt. En dus kentekenplichtig is, zeker binnen de nieuwe landbouwwetgeving voor trekkers. Wie een quad puur bedrijfsmatig gebruikt, mag daar met een trekkerkenteken ook de openbare weg mee op. Dan is de maximale snelheid 45 km/uur, op de openbare weg is dat 25 km/uur. Je moet dan ook aan kunnen tonen dat je een agrariër/schapendrijver/ landbouwer bent, en waar je de quad voor gebruikt.

De wetgeving is onduidelijk of er ook helmplicht geldt bij bedrijfsmatig gebruik. Gebruikt iemand de quad ook particulier en wil ie er zelfs de snelweg mee op (dat kan met quads die 90 km/uur kunnen), is een autokenteken verplicht en dus ook het dragen van een helm. Niek Jan: “Als je er alleen op je eigen terrein mee rijdt, zou je zonder kenteken kunnen, maar verzekeraars vragen er toch steeds vaker om.”

Fun én functioneel

Niek Jan ziet dat de quadhandel echt iets specifieks is. “We repareren en onderhouden ook. Je ziet zelden dat mechanisatiebedrijven quads erbij doen. Het is toch een vak apart.” Voor de landbouw zijn zeer geschikte modellen de Polaris Outlaw 50, de Kawasaki Brute Force 300 of de CF Moto CForce 520S Agri. Niet alleen voor het boerenwerk overigens, de funfactor is er ook zeker.

Kuijers biedt ook een brede range aan kinderquads. Quads zijn volgens hem zeker ‘toys for boys’ (&girls), maar ze zijn inmiddels ook bijna niet meer weg te denken uit de dagelijkse bedrijfsvoering. Fun en functioneel kan prima samengaan.

Klik hier voor meer informatie

Beheer
WP Admin