RundveeOpinie

Protocollen in Slowakije (1)

Op een voormalig staatsbedrijf staat het optimaliseren van een aantal zaken op het programma. Door de taal valt dat nog niet mee.

De agrarische sector in Slowakije is niet heel groot. Tussen veel kleine boertjes met enkele koeien, varkens of hectares is een aantal, grote bedrijven te vinden. Het zijn voormalig staatsbedrijven. Zo ook het bedrijf waar ik een paar maanden werkzaam ben. Het is nu tien jaar in eigendom van vier Deense investeerders. De melkveetak telt twee locaties met melkvee, in totaal 1.600 koeien, en een locatie met jongveeopfok (1.500 dieren).

Optimalisatie

Op het programma staan het optimaliseren van looplijnen, werkwijzen, management bij de droge koeien, in de afkalfstal, de kalveren tot vijf maanden en het bijscholen van het personeel. De planning is 500 kalfkoeien in 2,5 maand. Een onderdeel van dit project is protocollen maken en de zeven personeelsleden in de afkalfstal er mee opleiden.
Over het algemeen valt de uitvoering van de protocollen niet tegen. Alleen voor een oud stel, een man en vrouw van 67 die al 40 jaar werkzaam zijn op het bedrijf, valt het niet mee. Hen moet ik het wat vaker uitleggen.

Uiteraard heb ik me ook laten rondleiden over de akkerbouwtak (5.500 hectare), de varkenshouderij (70.000 vleesvarkens per jaar, 3.000 zeugen met op dit moment uitbreiding naar 6.000 zeugen) en de voerfabriek en -opslag (32.830 ton opslag).

Transportdag

Het melkveebedrijf telt twee locaties waar gemolken, op een locatie wordt jongvee opgefokt. Op de hoofdlocatie waar gemolken wordt, kalven de koeien af, hier worden ze tot zo’n 180 dagen in lactatie gemolken. Op donderdag is het ‘transportdag’, waarbij de koeien die meer dan 180 dagen aan de melk zijn, verhuizen naar de locatie 20 kilometer verderop. Hier worden ze afgemolken en drooggezet. Zo’n drie weken voor afkalven komen de droge koeien en pinken naar de hoofdlocatie, ook op donderdag dus.

24/7

De dagelijkse werkzaamheden gaan 24 uur per dag, zeven dagen in de week door. Zo wordt op de hoofdlocatie 23 uur per dag gemolken. Ook in de afkalfstal is 24 uur per dag iemand aanwezig. Mest uitrijden of mesttransport gebeurt tien maanden in het jaar, zes dagen in de week, 24 uur per dag. De manager van de akkerbouwtak organiseert het mest uitrijden, hij houdt dus ook in de gaten hoe het met de opslag staat op de melkvee- en varkensbedrijven.

Al het transport, met uitzondering van de melk,wordt in eigen beheer uitgevoerd. Ook is er een bouwteam van zes man dat constant aan het bouwen en verbouwen is. Momenteel zijn ze druk met de bouw van varkensstallen voor de uitbreiding in productiecapaciteit naar 6.000 zeugen. Dus als je alles optelt, zit je zo aan de 170 mensen die in dienst zijn.

Tolk

De voertaal op het bedrijf is Hongaars, aangezien het bedrijf 15 kilometer van de Hongaarse grens is gevestigd. Sommige mensen praten een enkel woordje Duits, maar in de stal is er (bijna) niemand die Engels praat. Er is wel een tolk aanwezig, maar die is niet de hele dag beschikbaar. Goed, het maakt je wel creatief, zullen we maar zeggen. Met een paar woordjes Hongaars en Duits, gebaren en Google translate kom je wel een heel eind, maar je haalt er op deze manier natuurlijk niet eenvoudig uit wat erin zit.

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin