Een koe heeft een kwart theelepel Bovaer nodig om 30% methaanreductie te halen. - Foto: Bert Jansen RundveeNieuws

Proef methaanremmer Bovaer leidt tot 28% reductie

De methaanuitstoot van koeien op melkveebedrijven die Bovaer aan het voer toegevoegd kregen, is gemiddeld met 28% gedaald. Dat blijkt uit de resultaten van een zes maanden durende proef van FrieslandCampina, DSM en Agrifirm.

Daaraan deden 158 melkveebedrijven met 20.000 koeien mee. In totaal werd de uitstoot van de koeien met 10.000 ton CO2-equivalenten gereduceerd. De initiatiefnemers spreken van een succesvolle proef. Het voeren van het methaanreducerend voeradditief had geen gevolgen voor de gezondheid van de koe, de melkproductie of de melksamenstelling.

FrieslandCampina wil samen met haar leden-melkveehouders de uitstoot van broeikasgassen op leden-melkveebedrijven in 2030 met 33% hebben verminderd ten opzichte van 2015. Dat kan onder meer door het verminderen van de methaanuitstoot van koeien met behulp van Bovaer. Vanaf 2023 is Bovaer opgenomen in de KringloopWijzer van ZuivelNL.

Kwart theelepel

Voor de proef heeft Agrifirm Bovaer in een mineralenmengsel gemengd voor toepassing in een gemengd basisrantsoen. Een Nederlandse koe heeft een kwart theelepel nodig om 30% methaanreductie te halen. Dat is 1,2 gram per koe per dag. Om deze kleine hoeveelheid te kunnen toevoegen in de mengwagen, is het product verdund en vervolgens toegevoegd aan een mineralenmengsel. Uiteindelijk is een minimale dosering van 150 gram van het mineralenmengsel per koe per dag nodig voor het gewenste effect. Bovaer heeft meer effect op de methaanreductie bij een hogere dosering en bij meer mais in een rantsoen.

Eind vorig jaar gaf marketing directeur Julien Martin van DSM Animal Nutrition & Health in Melkvee100plus aan te rekenen met een kostprijs van 1 cent per liter melk of € 80 tot € 90 per koe per jaar. Wel verwachtte hij dat de prijs wat gaat dalen zodra de productie in opgeschaald. In 2025 zou de prijs dan uitkomen op € 50 tot € 55 per koe per jaar.

Lees ook: Wat weten we van het wondermiddel Bovaer?

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Het laatste stikstof nieuws op je mobiel.

Bekijk hier hoe je deze app vastzet op het startscherm van je mobiel.

Reacties

  1. Wel aangeven op het VKI formulier!
    En het zal wel niet lang duren voordat er weer kansen worden gezien voor een authentieke Bovaer- en Glyfosaat-vrije melkstroom.

Beheer
WP Admin