Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

Prijsindex rundvlees af boer 5% hoger in maart

De prijsindex van rundvlees af boerderij stijgt in maart 5% tot 155 punten. Dat is ten opzichte van januari van dit jaar, meldt Wageningen University & Research (WUR). Hierbij neemt de onderzoeksinstelling het jaar 2020 als basis met 100 punten.

De prijsindex lag in mei 2022 op een recordhoogte van 196 punten. Een stabiele wereldwijde vraag kenmerkt de markt voor rundvlees momenteel.

Internationaal aanbod lager

De WUR verwacht dat de stijging het gevolg is van een achterblijvend internationaal aanbod. In Nederland lag het slachtniveau hoog, want het aantal slachtingen per week ligt dit jaar gemiddeld 9% hoger dan vorig jaar en in vergelijking met 2022 is het verschil zelfs 21%. Het effect van het afschaffen van de derogatie in Nederland lijkt mogelijk de oorzaak voor het grotere aantal slachtingen.

De oorlog in Oekraïne is de belangrijkste reden dat rundveeprijzen in 2022 stegen. Prijzen van energie en voer stegen al in aanloop van dat conflict, aldus de WUR. Daarvoor waren prijzen juist erg laag door de gevolgen van corona. In 2023 daalde de consumentenvraag, werden energie en voer goedkoper en bij een stabiele productie daalden de prijzen vanaf halverwege vorig jaar.

Beheer
WP Admin