De totale export van Nederlands pootgoed zit al dicht tegen de 700.000 ton. - Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Pootgoedexport naar België loopt vlotter dan naar Duitsland

De Nederlandse pootgoedexport naar België loopt tot nog toe vlotter dan naar Duitsland.

De Belgen namen al meer dan 70.000 ton pootgoed af. De Duitsers iets minder dan 52.000 ton. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).

Duitsland was vorig jaar Nederlands beste klant met een import van meer dan 110.000 ton pootgoed. België bleef daarbij toen wat achter met een afname van ruim 90.000 ton. De laatste jaren is het tussen de zuider- en oosterburen wel stuivertje wisselen wie de meeste poters in Nederland koopt. Wel is het zo dat de uiteindelijke import van beide landen veelal dicht bij de 100.000 ton ligt.

Weer vertraagt start landwerk

Het landwerk laat dit jaar langer op zich wachten en dat laat zo ook zijn sporen na in de afzet van pootgoed. In plaats van de 42.000 van vorig jaar maart bleef de export naar Duitsland dit keer steken op 32.000 ton. In april zal Duitsland wel weer een inhaalslag maken zodat het gat met België kleiner wordt. De uitvoer naar België was juist wat groter dan normaal en kwam nu voor het eerst eind maart al boven de 70.000 ton uit.

Lees ook: Export consumptieaardappelen naar België niet te stoppen

Meer pootgoed naar Frankrijk

Al met al was de Nederlandse pootgoedexport in maart bovengemiddeld met een totaal van bijna 158.000 ton. Ten opzichte van het vijfjaargemiddelde ging 10.000 ton meer over de grens. Naast België gingen er ook meer poters naar Frankrijk. Hoewel het aardappelareaal in Frankrijk volgens een eerste inschatting wat kleiner uitvalt, hebben de Nederlandse pootgoedverkopers er dit seizoen hele goede zaken kunnen doen. Eind maart ging al ruim 31.000 ton naar Frankrijk. Dat is ruim 8.000 ton meer dan het vijfjaargemiddelde in dezelfde periode.

Rusland importeerde al 3.600 ton pootgoed uit Nederland

Opvallende uitschieters zijn ook Turkije en Rusland. De Russen importeerde al 3.600 ton pootgoed uit Nederland. Dat is opvallend omdat de Russen normaal gesproken pas laat in het seizoen de poters laten komen. De laatste jaren ging er tot begin april nauwelijks pootgoed naar dat land. Bovendien is het verzekeren van de zending en de betaling vanwege Westerse sancties tegen Rusland in het algemeen lastiger geworden.

Ook de export naar Turkije laat een uitschieter zien. In maart ging er meer dan 9.000 ton pootgoed naar dit land. De totale afzet naar Turkije nam daardoor toe tot meer dan 19.000 ton. Zo’n hoeveelheid kochten de Turken nog niet eerder. Ook de exporten van oogst 2014 en 2015 bleven daar nog net onder.

Totale export pootgoed bijna 700.000 ton

De totale export van Nederlands pootgoed zit mede daardoor al dicht tegen de 700.000 ton aan volgens cijfers van NAO. Alleen in het seizoen 2016-2017 was eind maart al iets meer uitgevoerd. Normaal gesproken gaat in april tot en met juni meer dan 100.000 ton pootgoed weg, zodat de grens van 800.000 ton pootgoed wel zal worden gehaald. Dat is op zich een opsteker, want dat gebeurde de laatste vier jaar niet.

Beheer
WP Admin