Burgermeester Mark Bouwman van Doetinchem reikte het wapenschild uit aan de jongste generatie van familie Tomesen, de derde generatie (Leo en Thea) en de vierde generatie (Roy en Maud). - Foto: Hans Prinsen PluimveeNieuws

Pluimveebedrijf Tomesen Hofleverancier

Pluimveebedrijf Tomesen in Doetinchem (Gld.) mag sinds woensdag 21 december het predicaat Hofleverancier voeren. Met de toekenning van dit predicaat wil de familie Tomesen het 100-jarig bestaan benadrukken.

Om te vieren dat Boerderij Tomesen dit jaar 100 jaar bestaat, vroeg de familie het predicaat Hofleverancier aan. En dat werd, na een strenge screening, toegekend. De koning kent dit predicaat niet zomaar toe, vertelde de burgermeester van Doetinchem die het namens hem uitreikte. Een bedrijf moet namelijk aan allerlei eisen voldoen en alle zaken en vergunningen op orde hebben. Het predicaat wordt alleen verleend ter gelegenheid van een bijzonder jubileum, zoals een 100-jarig bestaan.

Gespecialiseerd legpluimveebedrijf Tomensen

Pluimveebedrijf Tomensen werd in 1922 opgericht in Dichteren, een buurtschap van Doetinchem. Het was destijds een gemengd bedrijf met koeien, varkens, pluimvee en wat akkerbouw. Er was ook een broederij. Als voor de bedrijfsverplaatsing in 1997 wegens woningbouw in Dichteren naar de huidige locatie aan de rand van de gemeente, was al afscheid genomen van de koeien en de varken en was het een gespecialiseerd legpluimveebedrijf.

Sinds 2014 staat de vierde generatie aan het roer, Roy en zijn vrouw Maud. Nadat Roy in 2000 was toegetreden in de maatschap van zijn ouders Leo en Thea.

Beter Leven-keurmerk

Momenteel heeft het bedrijf op twee locaties vijf legstallen, waarvan een met twee verdiepingen. Drie stallen voldoen aan het Beter Leven-keurmerk. Het bedrijf doet aan eigen huisverkoop, niet alleen van de eigen eieren, maar ook van allerhande streekproducten. Ook verkoopt het bedrijf rechtstreeks aan horeca, bakkers, cateraars en grootverbruikers in de regio. Ook spant Pluimveebedrijf Tomesen zich in voor natuurinclusief, biodiversiteit en kringlooplandbouw. En helpt het organisaties als Mini Manna, sportclubs en verenigingen met een financieel steuntje in de rug.

Voor zover bekend is Pluimveebedrijf Tomesen het eerste en enige pluimveebedrijf dat zich Hofleverancier mag noemen. In de eiersector kregen eierverwerker Adriaan Goede BV in Landsmeer (N.-H.) en Eierhandel R. van Zetten in Ommeren (Gld.) eerder het predicaat Hofleverancier.

Beheer
WP Admin