Het aanbod peen was dit seizoen kleiner dan in voorgaande jaren. - Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

Peenpoolprijs Agrifirm recordhoog met € 0,59 per kilo

Agrifirm realiseerde in de peenpool een gemiddelde verkoopprijs van bruto € 322 per kist. De gemiddelde verkoopprijs in de pool kwam uit op € 0,59. Dat is een record.

Agrifirm betaalt haar telers op basis van geleverde kwaliteit, waardoor de poolprijs voor telers uiteenloopt van € 242 tot € 391 per kist. Dit seizoen was een groot verschil waar te nemen in de netto kilo’s per kist en het tarrapercentage. In februari bedroeg de nettoprijs € 0,55 voor getarreerde peen.

Gunstige marktsituatie

De markt was gunstig, waardoor een mooi poolresultaat is bereikt. Het aanbod peen was dit seizoen beduidend kleiner dan in voorgaande jaren. De Europese voorraden waren kleiner als gevolg van een kleiner areaal. Daarnaast was het vorige zomer heet en droog. Daarnaast zorgden problemen met de vroege peen voor een krapper aanbod.

Agrifirm heeft de peen in de pool gespreid weten te verkopen in de periode van januari tot en met mei en goed kunnen profiteren van de stijgende prijs. Voor de pooldeelnemers was het daardoor een financieel bijzonder goed peenjaar.

Beheer
WP Admin