AlgemeenOpinie

Opvolger (1)

De kogel is door de kerk. Zoon Hans komt terug uit Texas. Met zijn hele gezin nog wel. En wil weer deelnemen in de boerderij. Hanna kan er nog niet over uit.

”Aan de ene kant is het prachtig”, zegt ze. ”Je kind en kleinkinderen om je heen. Dat verzin je niet na al die jaren.” Mijmerend: ”Ik had altijd al een voorgevoel Daarom was ik ook zo voor investeren op ons bedrijf. Wij hebben nu een veehouderij met toekomst. Hij kan er zo instappen. Goed dat we niet op onze lauweren zijn gaan rusten.”

Ze is ook zorgelijk. De kinderen van Hans zijn in Texas opgegroeid. Spreken wel Nederlands, maar hun eerste taal – en dus de schooltaal – is Engels. En hier gaan ze straks naar de Nederlandstalige school. Want daarom komen ze terug. Ze vinden het onderwijs en de levensstijl in Nederland passender voor de opvoeding van kinderen dan de Amerikaanse. Een bewuste keuze, want ze kennen ze allebei.

Ik vind het ook fijn dat ze terugkomen. We kennen de kleinkinderen alleen van de spaarzame bezoeken. Dat verandert.

Eén ding ben ik niet zo gerust op. Hans wil terugkomen, hier ons bedrijf mede runnen, maar zijn bedrijf in Texas aanhouden. Dat draait financieel prima en hij heeft er een goede, vertrouwde bedrijfsleider. Hij wil elke maand een paar keer naar Texas om te kijken hoe het gaat en de bedrijfsvoering doorspreken. Hij denkt het bedrijf op afstand te kunnen besturen.

Daar heb ik zo mijn twijfels bij. En goede boer is aanwezig op zijn bedrijf. Daar heeft hij duidelijk een andere mening over.

”Je ziet spoken”, zegt Hanna. ”Ik kan best begrijpen dat hij niet alle schepen achter zich verbrandt. Stel dat het hem of zijn vrouw hier niet bevalt. Of dat de jongens niet goed kunnen aarden op school. Als hij dat bedrijf houdt, kan hij altijd terug. En dat hij elke maand een paar keer naar Texas vliegt, prima. Dan zijn wij ook weer baas in eigen huis. Want wij zullen ook moeten wennen aan een opvolger in het bedrijf.”

Dat is een punt voor Hanna. Ik had er nog niet zo bij stilgestaan, maar het wordt aanpassen.

Beheer
WP Admin