RundveeOpinie

Optimaliseren nooit af

Ruwvoeropbrengst, levensduur, jongveeopfok en diergezondheid verdienen continu aandacht.

Het oude Proefstation Rundveehouderij hield ieder jaar een veehoudersdag waarop één thema centraal stond. Vijftien jaar geleden, in 1999, was dat thema ‘Verborgen Rendement’. Dat zat toen in het graslandonderhoud, jongvee en arbeid. Knelpunten die nu nog steeds actueel zijn, dus. Terwijl de cijfers soms zijn veranderd, is de insteek dat niet: het moet en kan beter.

Neem jongveeopfok. In 1999 liepen er gemiddeld nog tien stuks jongvee op tien koeien. De gemiddelde afkalfleeftijd was ruim 26 maanden. Doel was om zowel de bezetting als de afkalfleeftijd terug te brengen.

Vooral door de dwang van de mestwet is de sector erin geslaagd de jongveebezetting terug te brengen tot zeven stuks jongvee per tien koeien. De afkalfleeftijd bleef gelijk: 26 maanden. En daar zijn dus nog veel kosten te besparen. Samen met een lagere veevervanging en een hogere productie per koe kan een bedrijf met honderd koeien ook nu nog tot wel €20.000 besparen.

De graslandproductie was in 1999 ook onderwerp van gesprek. Een hogere opbrengst, die met betrekkelijk eenvoudige maatregelen van 8 naar 9 ton droge stof per hectare te verhogen is, brengt het gewenste verborgen rendement. Extra ruwvoer betekent minder aankoop.

Ondanks een lager stikstofgebruik per hectare is die 9 ton er ook gekomen, mede dankzij veredeling en graslandvernieuwing. Toch blijft de uitdaging hetzelfde. Het moet weer beter. Deskundigen zijn het erover eens dat de betere ‘ruwvoerboer’ straks in de vrije melkmarkt in staat is meer te verdienen dan zijn collega die minder kilo’s gras van zijn land haalt.

Zo is duidelijk dat de belangrijkste onderdelen van een melkveebedrijf niet veranderen. De focus van de melkveehouder moet op die onderdelen gericht zijn en blijven. Wie blijft streven naar verbetering en optimalisatie, zal dat ook realiseren, maar moet wel beseffen dat optimalisatie nooit klaar is.

Wijnand Hogenkamp, redacteur

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin