Foto: Herbert Wiggerman RundveeNieuws

Onderzoek naar gebruik plantaardige eiwitten in kaas

Nizo Food Research gaat komende 3 jaar onderzoeken hoe dierlijke eiwitten in kaas gedeeltelijk of geheel vervangen kunnen worden door plantaardige eiwitten.

Daarbij wordt samengewerkt met HAS Den Bosch, Bel Leerdammer, FujiOil en Daiya Foods, zo meldt het onderzoeksinstituut op haar website. Er wordt onder meer gekeken naar smaak, textuur en voedingswaarde. Doel is om te komen tot nieuwe producten met dezelfde karakteristieken als traditionele kaas maar een lagere CO2-footprint. De HAS focust zich op acceptatie van dergelijke producten door de consument en marktpositionering van nieuwe kaasalternatieven gebaseerd op plantaardige eiwitten. Het project wordt financieel gesteund door Topsector Agri & Food.

Andere onderzoeken

Nizo is niet de eerste partij die zich richt op het gebruik van plantaardige eiwitten in kaas. Wageningen Food & Biobased Research is hier in samenwerking met Westland Kaas al langer mee bezig. Ook hier is de uitdaging tot een kaas te komen met dezelfde eigenschappen, als smaak en smeuïgheid, van traditionele kaas, maar met een lagere CO2-footprint. Westland Kaas richt zich al langer op het vervangen van dierlijke door plantaardige ingrediënten. Zo werd 75% van het dierlijk vet in de Trenta-kazen vervangen door plantaardige oliën.

Beheer
WP Admin