Vernietigde Oekraïense landbouwmachines. - Foto's: Chris McCullough AlgemeenNieuws

Oekraïne toont verwoeste landbouwmachines aan Poolse demonstranten

Poolse boeren blokkeren Oekraïense grenzen uit protest tegen importen vanuit dat land. Oekraïense boeren laten in reactie zien hoe de oorlog hen raakt. Volgens hen is het Russisch graan dat de markt bederft.

Meer dan 181.000 landbouwmachines met een totale waarde van maar liefst € 5,4 miljard zijn vernietigd in Oekraïne sinds Rusland daar twee jaar geleden een oorlog begon.

Maaidorsers, tractoren, grondbewerkings- en graslandmachines zijn gebombardeerd of in brand gestoken door de Russen, wat een zware financiële last op de Oekraïense boeren legt.

Verschillende ladingen van deze vernietigde machines zijn bij de grens tussen Oekraïne en Polen geplaatst in een poging om de spanningen te verminderen tijdens de aanhoudende protesten van Poolse boeren daar.

Tekst gaat door onder foto

Nog meer vernietigde landbouwmachines.
Nog meer vernietigde landbouwmachines.

Gevolgen zien

Leden van de Oekraïense Landbouwraad (UAC) hebben uitgebrande tractoren, vrachtwagens en maaidorsers die door de bezetters waren vernietigd, uitgeladen bij de controlepost Krakivets-Korczowa, zodat de Poolse demonstranten de gevolgen van de oorlog van Rusland in Oekraïne met eigen ogen konden zien.

Andriy Dykun, hoofd van de Oekraïense Agri Raad: “Ons doel is om onze Poolse collega’s de omstandigheden te laten zien waarin we al twee jaar werken. De machines van onze boeren, die we uit verschillende regio’s van Oekraïne hebben meegenomen, zijn vernietigd door de Russische invallers. Ze werden opgeblazen in Oekraïense velden, beschoten door artillerie en verbrand door de bezetter. Achter elke maaidorser of tractor zit een tragische geschiedenis van een boerderij, soms met menselijke verliezen. We betalen een zeer hoge prijs voor elke korrel graan.”

Schade landbouwsector € 74 miljard

Volgens de laatste schattingen van de Wereldbank zijn de totale verliezen en schade van de Oekraïense landbouwsector in de twee oorlogsjaren opgelopen tot € 74 miljard. Dit komt bovenop de dagelijkse verliezen als gevolg van de blokkade van de Oekraïens-Poolse grens.

De UAC heeft er bij haar Poolse collega’s op aangedrongen om naar de feiten te kijken en niet naar de Russische propaganda. De voortdurende grensblokkade berokkent Polen zelf meer schade dan Oekraïne, zegt ze. Alleen al in het eerste jaar van de oorlog bedroeg de Poolse export naar Oekraïne voor het eerst een omvang van ruim € 9 miljard, en in 2023 bedroeg deze € 6 miljard. Dat is aanzienlijk meer dan de export van Oekraïne naar Polen, aldus UAC.

Door de blokkade van de grens verliezen beide landen nu echter miljoenen. Voor Oekraïne is dat geld cruciaal voor de overleving van de kleine en middelgrote boeren die 65% van de hele landbouwsector uitmaken.

Overaanbod graan uit Rusland

Dykun voegt eraan toe: “We begrijpen dat de situatie van de Poolse boeren moeilijk is, maar dat is niet de schuld van Oekraïne. Er is een overproductie van graan op de wereldmarkten. Alleen al in de EU is er een overschot van 36 miljoen ton tarwe, en sinds de oogst van vorig jaar is de prijs van tarwe met 25 procent gedaald. Dit wordt nog verergerd door een enorm overaanbod uit Rusland.”

Dykun verwijst naar schattingen over de Russische graanexport naar Europa. Die zou in de tweede helft van 2023 met 23 procent per maand zijn gestegen, terwijl de Oekraïense graanexport met 13 procent daalde.

Russische agressie

Oekraïense boeren benadrukken dat hun Poolse collega’s niet beseffen dat als Oekraïne de oorlog verliest, Polen bedreigd zal worden door Russische agressie. Dan zullen volgens hen Europese boeren zich niet meer zorgen maken over graanprijzen, maar over hoe ze hun land kunnen redden.

De UAC zegt dat ze hun Poolse collega’s oproept om een democratische dialoog aan te gaan en zich te verenigen voor de overwinning. In een verklaring: “Agressieve politieke slogans uitgelokt door het agressorland mogen onze gemeenschappelijke Europese waarden en stappen naar een verenigde Europese gemeenschap niet in de weg staan.”

Reacties

  1. Anthony Blinken toonde zich live op TV hondsdol van vreugde dat Amerika oorlog kon voeren tegen de Russen zonder dat het Amerikaanse levens zou kosten.

  2. Toen de Amerikanen Oekraine overnamen in 2014 werd onmiddelijk begonnen met het beschieten van de Donbass door Victoria Nuland. Daar maak je natuurlijk ook geen vrienden mee Han. Alle ambtenaren in Oekraine worden betaald uit de Amerikaanse staatskas om duidelijk te zijn over is wie daar de baas is.

  3. De oorlog in Oekraine is niet twee jaar geleden maar tien jaar geleden begonnen toen de Oekrainers het vuur openden op de afvallige Russisch talige provincies in de Donbass. Rusland is twee jaar geleden bij het conflict betrokken geraakt door de genocide op de Russische populatie in oost Oekraine te stoppen.

    1. Grevink heb je je weleens afgevraagd wie met de afscheiding politiek van de Donbass is begonnen? Hier waren eerst de wel bekende Motor en andere fanatieke Poetin aanhangers die via ondermijnende acties de bevolking opstookten om zich vrij te maken van Oekraïne. In een provincie met veel etnische Russen wordt dit soort actie positief ontvangen, zeker als de Russische TV niet anders doet dan reclame maken voor terug in de moederschoot maakt. De gevolgen zijn bekend deze provincies die door Poetin als bevriende gebieden zijn betiteld zijn op dit moment totaal verwoest en onbewoonbaar door verwoesting en mijnenvelden. Helaas maar ook als je gelijk hebt, dan kan dat nooit een reden zijn om het land dat je wilt Bevrijden te verwoesten inclusief het deel waar van ouds geen Russen wonen, want dat was voor WW II Duits gebied.

Beheer
WP Admin