John Deere-trekkers op een landweg in Oekraïne. - Foto: Henk Riswick AlgemeenNieuws

Polen en Oekraïne overleggen over relatie na boerenacties

De regeringen van Polen en Oekraïne komen eind maart samen om te praten over de banden tussen de landen. Daarmee geeft premier Donald Tusk geen gehoor aan een oproep van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die hoopte deze week nog af te spreken op de grens.

Polen is een belangrijk land voor Oekraïne, omdat er veel vluchtelingen worden opgevangen en er veel mensen en goederen over de Pools-Oekraïense grens gaan. Toch verloopt het contact op dit moment moeilijk, vooral door grootschalige protesten van Poolse boeren. Zij vinden dat ze op een oneerlijke manier moeten concurreren met producten uit Oekraïne, omdat die veel goedkoper zijn. Bij verschillende acties werden wegen geblokkeerd en dinsdag werd zelfs bijna de hele grens afgesloten.

Volgens Zelensky dreigt tweespalt tussen de twee landen, terwijl er juist eenheid nodig is. Hij wilde daarom eigenlijk nog voor zaterdag afspreken op de grens tussen beide landen. Op die dag wordt stilgestaan bij de grootschalige Russische invasie in zijn land, twee jaar geleden.

Zo snel op zo’n hoog niveau afspreken vindt Tusk niet nodig. Het is volgens hem “beter om deze gesprekken voort te zetten op een technisch-organisatorisch niveau”. Daarom komen vertegenwoordigers van beide op 28 maart samen in de Poolse hoofdstad Warschau. Daar waren eerder al afspraken voor gemaakt.

Beheer
WP Admin