Minder sterfte door blauwtong bij schapen, meldt Nederlandse Schapen- en Geitenfokkers Organisatie. – Foto: Andrea van Schaik Fotografie AlgemeenNieuws

NSFO: bij schapen tot nu toe minder sterfte door blauwtong

De kans dat schapen die de afgelopen weken ziek zijn geworden door blauwtong hieraan overlijden is tot nu toe duidelijk kleiner dan vorig jaar. Dat zegt de Nederlandse Schapen- en Geitenfokkers Organisatie (NSFO) in een update over de situatie, op basis van een telefonische enquête onder 25 schapenhouders. Het bevestigt het beeld dat Royal GD ziet onder besmette schapenbedrijven die zij volgen.

Op bedrijven die in september 2023 de eerste besmetting hadden lag de mediaan (het midden van de gegevensreeks) hiervoor op 73,3%, aldus de NSFO. Op bedrijven die in juli 2024 meededen aan de enquête is dit tot nu toe 11%. Alle bedrijven in die laatste groep hadden hun dieren laten vaccineren. NSFO noemt het aannemelijk dat de lagere zogenoemde ‘Case Fatality Rate’ gerelateerd is aan vaccinatie. GD laat zich daarover niet uit op basis van zijn eigen onderzoek.

Grotere activiteit van knutten

Veel zieke dieren zijn er daarentegen wel op besmette bedrijven, en dat percentage lijkt dit jaar sneller op te lopen dan bij de uitbraken afgelopen najaar zegt NSFO. De organisatie noemt als mogelijke reden een grotere activiteit van knutten of een hogere percentage besmette knutten. Het percentage zieke dieren kan oplopen tot 100%. Op 1 augustus was ook nog maar een klein deel van de besmette dieren op de meeste bedrijven weer hersteld.

Reinard Everts, directeur van de Nederlandse Schapen- en Geitenfokkers Organisatie, begrijpt dat het voor schapenhouders niet altijd voelt alsof er effect van het vaccineren is. “Er is wel degelijk heel veel aan de hand, het virus is niet mild. Het verschil met vorig jaar is dat er dit jaar in veel kortere tijd een groter percentage dieren ziek wordt. Mensen worden overspoeld door die massaliteit. Maar het beeld is gewoon anders, je ziet echt duidelijk effect van de vaccinatie. De sterfte is lager en er zijn meer dieren minder ziek.”

Financiële gevolgen groot

NSFO verwacht dat de financiële gevolgen voor besmette bedrijven opnieuw groot zijn, ondanks de vaccinatie. Daarnaast zorgt het snel oplopende grote aandeel zieke dieren op besmette bedrijven voor heel veel werk en heeft deze grote sociale impact op de schapenhouders. NSFO geeft aan dat de nieuwe blauwtonguitbraak mogelijk problemen gaat opleveren in het dekseizoen, dat op de meeste bedrijven in september of oktober zou beginnen. “Mannelijke dieren die koorts ontwikkelen maar de ziekte overleven zullen naar verwachting zo’n twee maanden onvruchtbaar zijn”, zegt de organisatie.

Het aantal plekken waar blauwtong is vastgesteld bij schapen of koeien blijft ondertussen oplopen, tot nu 1.722. Vorige week donderdag waren dit er nog 1.408, waarmee het aantal nieuwe besmettingen per dag min of meer stabiel is de laatste weken. Voor het eerst zijn er nu ook drie besmettingen in Flevoland, de enige provincie die tot nu toe dit jaar gevrijwaard bleef.

Geen enkel gebied vrij van virus

In zijn algemeenheid zie je dat nieuwe besmettingen nog steeds met name zijn in gebieden waar toch al het zwaartepunt van de uitbraken ligt. Dat zijn met name de provincies Gelderland, Overijssel, Brabant en Limburg. Ook in andere provincies blijven er echter nieuwe stippen bijkomen op de NVWA-kaart, waarbij geen enkel gebied volledig vrij is van het virus.

Ook in Duitsland blijft het aantal uitbraken toenemen; zij het niet met zo’n explosieve groei als in de eerste weken. Er zijn nu 1.181 bedrijven besmet met blauwtong in Duitsland, waarvan het overgrote deel in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, en enkele tientallen in Nedersaksen.

In België zijn er ook besmettingen en komen er nieuwe uitbraken bij, maar zijn de aantallen wel relatief een stuk beperkter. Sinds de start van dit jaar is er daar op 82 plekken bij schapen of koeien blauwtong vastgesteld.

Reacties

Beheer
WP Admin