Op melkveebedrijven die meedoen aan het onderzoek ziet GD een forse melkproductiedaling en dieren met koorts. – Foto: Jacqueline Hermsen AlgemeenNieuws

GD: ander klinisch beeld bij blauwtongbesmetting dan in 2023

Royal GD ziet een ander klinisch beeld op 8 schapenbedrijven en 2 melkveebedrijven met blauwtong, ten opzichte van bedrijven die vorig najaar besmet raakten. Het aantal blauwtongbesmettingen is inmiddels opgelopen naar 1.408.

GD onderzoekt op deze bedrijven het verloop van de blauwtonginfectie en het effect op de gezondheid bij gevaccineerde schapen en koeien. Op alle onderzochte bedrijven is gevaccineerd tegen BTV 3. Dit is de blauwtongvariant die sinds vorig najaar rondgaat en de afgelopen weken weer hard oplaait.

Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) heeft opdracht gegeven voor het onderzoek. Dat onderzoek is nog gaande en loopt tot in augustus. GD deelt alvast de eerste bevindingen van wat ze tot zover zien op de besmette bedrijven.

Lagere sterftepercentages dan vorig jaar

Het ‘ander klinisch beeld’ houdt in dat soms andere symptomen er duidelijker uitspringen dit jaar. En sommige symptomen milder zijn dan vorig jaar. Op de onderzochte schapenbedrijven ziet GD tot nu toe aanzienlijk lagere sterftepercentages dan vorig jaar. Onderling zijn er tussen de schapenbedrijven wel grote verschillen in het verloop van de infectie.

In zijn algemeenheid loopt het aantal zieke dieren op besmette schapenbedrijven snel op. Tot soms meer dan de helft binnen twee weken. Kreupelheid is het meest geziene symptoom. Beschadigingen in de bek zijn op de onderzochte bedrijven minder te zien. GD noemt het daarnaast opvallend dat de meeste dieren hun eetlust behouden. En dat doorgaans na enkele dagen hun gezondheid lijkt te verbeteren.

Veeartsen van GD zien op de onderzochte bedrijven ook andere onderliggende ernstige infecties, met name met rode lebmaagwormziekte. Veeartsen van Schapendokter.nl waarschuwden vorige week ook al om hier alert op te zijn en tijdig te ontwormen.

Forse melkproductiedaling

Op de twee melkveebedrijven die meedoen aan het onderzoek ziet GD bij beide een soortgelijk beeld: een forse melkproductiedaling en dieren met koorts. Ook zien ze hier rode neuzen, speekselen en neusuitvloeiing, net als vorig jaar. Wel zijn de verschijnselen bij koeien op de twee onderzochte bedrijven milder dan de symptomen die vorig jaar te zien waren op melkveebedrijven, zegt GD.

De heftige kreupelheid van vorig jaar zien ze op de twee onderzochte bedrijven tot nu toe niet, en er zijn ook weinig ernstig zieke dieren. Vorig najaar waren koeien gemiddeld 22 dagen ziek, nu knappen ze relatief sneller op.

Vragen over werking vaccins

GD kan op basis van dit onderzoek niet zeggen of het ander klinisch beeld te maken heeft met vaccinatie van dieren of met veranderingen in het virus. De organisatie houdt wel een enquête onder veehouders om breder beeld te krijgen van de ernst van de infecties nu en hoe dit verschilt van vorig jaar, en wat het mogelijk effect is van vaccinatie. Tijdens een webinar volgende week donderdag deelt GD hiervan de eerste resultaten.

Onder veehouders en dierenartsen zijn er veel vragen en zorgen over de werking van de vaccins nu gevaccineerde dieren toch soms weer flink ziek worden, en er ook opnieuw schapen overlijden. De huidige vaccins zijn niet bedoeld om infectie te voorkomen, maar wel om ervoor te zorgen dat de dieren daarna minder ernstig ziek worden.