Jonge stieren die gefokt worden, zoals hier op het Dairy Breeding Center van CRV, krijgen door een nieuwe rekenmethode een betrouwbaardere fokwaarde. - Foto: Anne van der Woude RundveeNieuws

Nieuwe fokwaardeberekening single step geeft flinke verschuivingen

De nieuwe fokwaardeberekening single step verkleint het verschil tussen genomische fokwaarde en fokwaarde op basis van dochterinformatie.

Wie begin december de nieuwe stierindexen bekijkt, ziet dat de volgorde van de lijst aanmerkelijk is veranderd. Dat komt omdat de fokwaardeberekening van stieren is vernieuwd onder de naam single step. Gerben de Jong, hoofd van de fokwaardeschatting bij CRV, belooft dat met name de jonge stieren een betrouwbaardere index krijgen. Verwacht wordt dat de top 100 NVI ranking van de jonge stieren ruim 40 nieuwkomers bevat. De verandering is éénmalig, want vanaf nu blijft de single-stepmethode van kracht.

Wijzigen van de rekenmethode kan omdat er meer rekenkracht van de computers beschikbaar is. Gevolg is dat het CRV-team fokwaardeschatting nauwkeuriger kan schatten. In alle fokkerijlanden wordt single step onderzocht en (binnenkort) toegepast.

Single step efficiënte finale fokwaardeschatting

Tegenwoordig is het mogelijk om grote hoeveelheden informatie uit één databank te gebruiken en in een keer – met behulp van algoritmes – fokwaarden te berekenen. Voorheen waren er diverse databanken met onder andere productiegegevens, DNA-informatie, internationale data en familiegegevens die in stappen bij elkaar werden gevoegd om tot fokwaarden te komen. De Jong ziet single step als de efficiënte finale van de fokwaardeschatting die 50 jaar geleden begon. Bijkomend voordeel is dat nieuwe fokwaarden makkelijker in het systeem kunnen worden gebouwd.

Het nieuwe systeem is al uitgebreid getest. Daaruit blijkt minder veranderingen in fokwaarden als de stier van genomics naar dochterinformatie gaat. Volgens De Jong hebben de kenmerken levensduur, uiergezondheid en vruchtbaarheid het meest te maken met een andere inschatting. Een voorbeeld is de fokwaarde voor benen, die gemiddeld een spreiding laat zien van 2.4 punten. Echter; ruim 30% van de jonge stieren zakt of stijgt 4 punten in hun fokwaarde benen. Volgens De Jong is er nog geen oplossing voor het probleem tussen fokwaarde benen in Nederland en de omgerekende fokwaarde benen uit het buitenland.

Beheer
WP Admin