Op zandgrond in Rekken (Gld.) wordt het huisperceel op dit melkveebedrijf al twee weken beregend. - Foto: Boerderij RundveeNieuws

Neerslagtekort schiet omhoog; gras beregenen komt op gang maar wacht even met mais

De afgelopen weken regende het nauwelijks. Percelen beginnen langzamerhand te droog te worden voor ongestoorde groei van gras. Beregenen kan uitkomst bieden. KNMI verwacht dat het neerslagtekort in de buurt komt van de 5% droogste jaren.

De laatste jaren kenmerken zich door langere perioden van droogte. Veel veehouders hebben in die tijd dan ook geïnvesteerd in een beregeningsinstallatie. Die kan nu van pas komen want de eerste droogteperiode komt eraan. De tijd dat er weer beregend moet gaan worden is voor bedrijven op droogtegevoelige zandgronden al een feit.

Ook op iets beter vochthoudende gronden wordt het droog. Het is altijd lastig om de start van beregenen te bepalen. Beregenen geeft altijd een hoop werk en kosten en velen wachten dan liever tot de natuur weer een handje helpt. “Aan de andere kant, als je te laat start, boer je letterlijk achter de feiten aan en haal je de achterstand niet meer in”, vindt Mark de Beer, ruwvoerexpert bij Groeikracht.

Weinig kans op neerslag in juni

In de laatste twee weken van mei regende het nauwelijks. Ook in de eerste week van juni bleef het droog in heel Nederland. De vooruitzichten voor lange termijnverwachting van het KNMI geven weinig kans op neerslag van betekenis in de laatste weken van juni.

Start met een gift van 25 millimeter

Advies: eerst beweidingspercelen beregenen

Gras kan nog wel water uit de ondergrond halen en uit het hangwater in de bodem. De toplaag begint nu wel uit te drogen. Beregenen kan er voor zorgen dat het contact met de ondergrond bewaard blijft zodat de plant niet direct in een droogtesituatie komt. Als er al beregend gaat worden is het advies om eerst de beweidingspercelen nat te maken. Zo blijft de grasgroei daar het beste in stand om de weidegang te kunnen waarborgen. “Start met een gift van 25 millimeter”, adviseert De Beer. “Dat kan in langer gewas, maar het mooist is als je dat direct na de tweede snede doet. Dan kan je ook gelijk kunstmest en/of drijfmest inregenen.”

Beter enkele percelen goed beregenen dan overal te weinig water geven

Als de beweidingspercelen zijn beregend zijn de maaipercelen aan de beurt, mits er voldoende capaciteit is. Als het langere tijd droog en schraal blijft blijven de beweidingspercelen voorrang houden. De Beer: “Realiseer je dat de verdamping zomaar 5 millimeter per dag is. Dan moet je bij een gift van 25 millimeter al binnen een week terug zijn op het perceel. Het is beter om een beperkter aantal percelen goed aan de gang te houden dan overal proberen te beregenen en daardoor overal eigenlijk te krap water geven.”

Lees verder onder het kader

Lees verder onder de afbeelding

Foto: 2

Landelijk neerslagtekort neemt weer snel toe

Na een nat voorjaar neemt nu het landelijk neerslagtekort weer rap toe en draaien de regenhaspels op volle toeren. Nadat het neerslagtekort begin mei nog op 0 stond, waarschuwt weer.nl dat het neerslagtekort eind deze week kan oplopen tot boven dat van 2022 in dezelfde tijd van het jaar.

Het actuele landelijke neerslagtekort is 82 millimeter. De verwachting is dat dit de komende twee weken verder zal oplopen tot ruim boven de 100 millimeter. Het KNMI verwacht dat het neerslagtekort daarmee in de buurt komt van de 5% droogste jaren sinds de metingen. In het meest extreem doorgerekende scenario zelfs iets daarboven.

Foto: 3

Lees ook: Nadenken over watergebruik in de toekomst

Beheer
WP Admin