Veruit de meeste kalveren krijgen binnen twee uur na geboorte hun eerste biest en krijgen in de eerste 24 uur 6 liter of meer. - Foto: René den Engelsman RundveeNieuws

Nederlands kalf krijgt snel biest

Kalveren geboren in de nachtelijke uren hebben een hogere kans op latere biestgift.

Vier op de vijf Nederlandse veehouders geeft hun pasgeboren kalveren 6 liter of meer biest in de eerste 24 uur van hun leven. Een nog iets hoger percentage, 84%, zegt dat de kalveren binnen twee uur na de geboorte de eerste portie biest krijgen. Dat blijkt uit een enquête van Faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht onder 107 melkveehouders met als doel het biestmanagement in kaart te brengen.

De kalveren krijgen gemiddeld 2,9 liter biest binnen twee uur na de geboorte. Er is geen verschil in biestmanagement op basis van geslacht van het pasgeboren kalf. Dat geldt zowel voor de hoeveelheid eerste biest, als de totale hoeveelheid biest die het kalf in de eerste 24 uur krijgt.

Effecten niet onderzocht

Een kritisch punt is dat kalveren, geboren tussen middernacht en 6 uur in de ochtend, meer risico hebben op een late eerste biestgift, dus meer dan twee uur na geboorte. In de avond geboren kalveren hebben een hogere risico op een iets lagere hoeveelheid eerste biest dan gemiddeld. Het is niet onderzocht welke effecten een verminderde of verlate biestgift heeft op de diergezondheid.

Reacties

  1. In mijn omgeving en hier thuis lijkt me dit juist redelijk te kloppen.
    Overdag redelijk fanatiek met biest geven, na 12 uur ’s avonds geboren kalveren zijn pas ’s morgens aan de beurt.

  2. Ik geloof die ‘hollandse’ boeren niet. Duidelijk een gevalletje van gewenst antwoord geven. Die onderzoekers moeten niet gaan voor fabeltjes maar naar feiten. En feiten meet je met een bloedonderzoek bij die nuka’s.

Beheer
WP Admin