Nederland produceert jaarlijks rond de 8,5 miljoen ton wei. - Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

Nederland na Duitsland grootste weiproducent in Europa

Nederland is na Duitsland de grootste weiproducent in Europa. Dit staat in editie 2023 van de Kerncijfers over de Europese voedselketen, gepubliceerd door het Europese bureau voor Statistiek Eurostat.

Nederland produceert jaarlijks rond de 8,5 miljoen ton wei. Duitsland produceert met 16,3 miljoen ton rond de 29% van het Europese wei. Met jaarlijks 6,9 miljoen ton weiproductie is Polen de derde grote producent.

Hoewel wei een reststroom is van kaasproductie, valt Nederland met 974.000 ton kaasproductie per jaar net buiten de top-3 van Europese landen met de meeste kaasproductie. Wederom produceert Duitsland jaarlijks de meeste kaas, 2,3 miljoen ton. De top 3 bestaat verder uit Frankrijk (1,9 miljoen ton kaas) en Italië (1,4 miljoen ton kaas).

Ook veel geitenmelk in Nederland

Naast wei is Nederland groot in de productie van melk van andere dieren dan koeien. De Nederlandse geitenmelkproductie draagt 10,3% (440.000 ton) van de melk van andere dieren dan koeien in Europa bij. Dat is relatief veel vergeleken met de jaarlijkse geitenmelkproductie van het grotere Frankrijk: 540.000 ton. Spanje produceert met 435.000 ton geitenmelk iets minder.

Schapenmelk wordt, na koeienmelk, het meest geproduceerd in Europa. Spanje en Griekenland produceren jaarlijks gezamenlijk net iets meer 1,3 miljoen ton. Zowel de geitenmelk- als de schapenmelkproductie vallen in het niet bij de jaarlijkse 160 miljoen ton Europese koeienmelkproductie.

Duitsland produceert ook in alle andere grote zuivelproducten, consumptiemelk, boter en kaas, het grootste volume. In de kaasproductie valt Nederland net buiten de top 3 met 974.000 ton jaarlijkse productie.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin