Nederlandse vleesbedrijven zijn koploper bij de opslagregeling voor varkensvlees. - Foto: Koos Groenewold VarkensNieuws

Nederland koploper bij aanvraag opslagregeling varkensvlees

Door Nederlandse vleesbedrijven is voor 12.512 ton varkensvlees steun aangevraagd.

De aanmeldperiode voor vergoeding van de Europese opslagregeling van varkensvlees is afgelopen. In totaal is voor 47.541 ton steun aangevraagd. Nederland is met 26% van het volume koploper met het aanvragen van de steun. Door de Nederlandse vleesbedrijven is uiteindelijk voor 12.512 ton steun aangevraagd. Dit blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

Zeven categorieën

De regeling deelt het vlees op in zeven categorieën. Met 62% van het volume staat de categorie hoogwaardige, uitgebeende producten bovenaan. Meer dan de helft van het volume wordt voor een periode van twee maanden opgeslagen. Dit vlees komt in de zomerperiode alsnog op de markt. De maximale opslagtermijn bedraagt 150 dagen.

Markt ontlasten

De regeling van de Europese Commissie was vanaf 25 maart geopend en liep tot 30 april 2022. De regeling is bedoeld om ervoor te zorgen dat de varkensmarkt tijdelijk minder belast wordt. Hierdoor zou de onbalans op de markt moeten afnemen. De regeling maakt onderdeel uit van een maatregelenpakket van de Europese Commissie om de landbouw te ondersteunen in de huidige, onrustige markt, die nog eens extra wordt ontregeld door de oorlog in Oekraïne.

Varkenssector reageert sombertjes

De varkenssector is niet heel gelukkig met de regeling. Zo liet de Producenten Organisatie Varkenshouderij al weten dat de timing niet gelukkig is. Ook gaat de subsidie niet naar de varkenshouders, maar naar de vleesbedrijven die het vlees opslaan.

Beheer
WP Admin