Maaien van een late snede in Friesland. De opbrengst is niet hoog, maar de kwaliteit is goed. - Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

Najaarsgras snel verwerken om inkuilverliezen te beperken

Meestal ontkom je niet aan maaien van een deel van je najaarsgras. Het advies is om niet te lang te wachten met maaien. Door de veldperiode kort te houden, beperk je inkuilverliezen.

Nu het gras alweer enkele weken aan het groeien is, komt het eerstvolgende maaimoment ook weer dichterbij. De beste benutting van najaarsgras wordt gerealiseerd door het vers te voeren via beweiding en/of zomerstalvoeren. Maar toch ontkom je meestal niet aan maaien van een deel van je najaarsgras.

Maaien op hergroeitijd van vier weken

Het advies is om niet te lang te wachten met maaien. Op een hergroeitijd van vier weken kan er gemaaid worden. Hoewel de opbrengst dan nog niet maximaal is, heeft dit gras wel de maximaal haalbare voederwaarde voor deze tijd van het jaar. Langer wachten betekent meer veroudering van het gras, dus meer verhouting en een rap dalende VEM.

Mark de Beer, ruwvoerexpert bij Groeikracht, adviseert in elk geval de veldperiode kort te houden. “Er zijn altijd conserveringsverliezen, maar het is de kunst deze laag te houden. Beperk daarom de veldperiode tot het minimum. Probeer niet uit alle macht te gaan schudden om het gras droog te krijgen. Je wint amper enkele procenten droge stof. Wat je er wel mee bereikt, is versmering van het gras en toename van gehalte ruw as. Dat beïnvloedt de voederwaarde sterk negatief.”

Conservering ondersteunen

Ook extra velddagen hebben geen toegevoegde waarde en zorgen eveneens alleen maar voor verlies van kwaliteit, zegt De Beer. “Bespaar je de dieselkosten en besteed liever dat geld aan een goed toevoegmiddel op basis van melkzuurbacteriën om zo de conservering te ondersteunen.”

Volgens de Beer worden de suikers dan efficiënt omgezet en het geproduceerde melkzuur maakt de kuil snel min of meer stabiel. “Een natte najaarskuil is eigenlijk nooit helemaal stabiel. Daarom is het advies om de kuil met een hoge voersnelheid zo spoedig mogelijk op te voeren.”

Wie niet wil inkuilen, kan kiezen voor drogen tot grasbrok. Voorwaarde is dan wel dat je binnen redelijke afstand van een drogerij zit, anders worden de transportkosten te hoog.

Luister ook nog eens naar de Podcast ‘Zo benut je najaarsgras’. Deze is eind 2021 opgenomen, maar de adviezen zijn ongewijzigd. Je vindt de podcast hier.

Reacties

Beheer
WP Admin