Foto: Canva BoerenlevenColumn

‘Nadenken over huwelijk’

Niet elke vrouw wil na haar huwelijk meewerken op het bedrijf. Daar lijkt een taboe op te rusten.

De romantiek viert hoogtij. Er worden al weken, wat zeg ik: maanden, enorm veel bruiloften gevierd. Voor een groot deel is dit een inhaaleffect: tijdens de corona-uitbraak kon het immers niet. Inmiddels zit de agenda van vrijwel elke trouwlocatie bomvol. Wie nu een bruiloft wil vieren, moet voor het feest vaak wachten tot ver in 2023.

Het is een soort triootje: altijd is er een derde bij: de boerderij

Dat geeft ondernemers en hun aanstaanden mooi de tijd nog even goed na te denken. Want trouwen als je een bedrijf hebt, is net even anders. Het is een soort triootje: altijd is er een derde bij: de boerderij. Vaak is het de eigenaar, meestal de man, die wordt gewaarschuwd voor de risico’s: pas op, trouw niet in gemeenschap van goederen want als het mis gaat, ben je de helft van je bedrijf kwijt. Althans, de waarde ervan.

Huwelijkse voorwaarden updaten

Ondernemers kunnen daarom beter huwen op huwelijkse voorwaarden. Het bedrijf blijft dan van hen, ook als het uitdraait op een breuk. Door de voorwaarden precies te omschrijven en regelmatig up te daten, houden vrouwen ook nog iets over als het huwelijk spaak loopt. Dat updaten is echt noodzakelijk. Wie kent niet de voorbeelden van vrouwen die zich jarenlang hebben ingezet, maar uiteindelijk met lege handen staan omdat de huwelijksvoorwaarden rammelden? Ik ken zulke voorbeelden in elk geval wel en ze zijn schrijnend.

Betrokkenheid van de vrouw

Weinig aandacht is er voor vrouwen die wél de boerenliefde willen, maar niet de gemeenschap van goederen of de huwelijkse voorwaarden. Hier lijkt wel een taboe op te rusten. Vooral de oudere generatie maar ook de omgeving, gaat er blind van uit dat wie trouwt met een boer, ook meewerkt op het bedrijf. Misschien niet in de stal of op het land, maar dan toch wel met de administratie. Een was met overalls is ook snel gedraaid en even een doekje over de tafel in de kantine is toch ook niet te veel gevraagd? En als je dan toch bezig bent, kun je ook wel even helpen met jongvee verplaatsen of de kraamstal schoonspuiten.
Van vrouwen wordt betrokkenheid verwacht. Betrokken kun je op veel manieren zijn, meewerken is helemaal geen must. Maar het is wel het meest zichtbaar.

Zulke wensen zouden open en zonder vooroordeel besproken moeten worden vóór er getrouwd wordt

De boerderij speelt zo’n grote rol in het leven van de aanstaande dat je als vrouw (soms man) stevig in je schoenen moet staan om je eigen pad te blijven volgen. Hoeveel vrouwen raken er niet oververmoeid omdat ze baan, gezin en boerderij proberen te combineren, terwijl ze eigenlijk buiten het bedrijf wilden blijven?
Zulke wensen zouden open en zonder vooroordeel besproken moeten worden vóór er getrouwd wordt. Raadpleeg gerust ook een adviseur. Hierbij denk ik niet aan de boekhouder, die heeft toch vaak meer oog voor het bedrijf. Ik denk eerder aan de notaris, die is volledig onafhankelijk. En daarna, als alles goed doorgesproken en geregeld is, snel die feestzaal boeken. Voor je het weet zit 2023 ook alweer helemaal vol.

Reacties

  1. Tja, trouwen met een boer is vaak wonen in een mooi vrijstaand huis met een grote tuin en ‘room for a pony’. Dat je daar ook een wasje overalls voor moet wassen is ´all in the game’. Als het huwelijk stuk gaat en de vrouw wil geld zien voor de wasbeurten dan moet ze ook terugbetalen voor het leefgenot op de boerderij. Ik bedoel het niet verkeerd maar steeds die vrouwen opjutten heeft ook geen zin. Mijn vrouw heeft de helft van de aandelen gekregen en deelt gewoon 50/50 mee in het resultaat.

Beheer
WP Admin