Foto: Bert Jansen RundveeNieuws

Muizenschade lijkt nu nog beperkt

Bij het meldpunt voor muizenschade dat LTO Noord net voor kerst opende, zijn tot nu toe vier meldingen binnengekomen. Dat laat een woordvoerder van LTO Noord weten.

De meldingen komen uit de omgeving van Sneek, Heeg en Elahuizen in Zuidwest-Friesland. Vanuit andere provincies zijn nog geen meldingen ontvangen.

Percelen onder water zetten

De schademeldingen komen allemaal van melkveehouders. “De schade wordt nog niet getaxeerd”, aldus LTO Noord. Bedrijven met muizenschade wordt geadviseerd om maatregelen te nemen om ergere schade te voorkomen. Te denken valt dan aan het onder water zetten van percelen, of het plaatsen van palen voor roofvogels, zodat deze de muizen kunnen vangen.

Muizenschade in beeld

Het meldpunt is vooral bedoeld om muizenschade goed in beeld te hebben, zodat ook gemeenten, waterschappen en provincies op de hoogte zijn van de situatie.

In 2015 kampte Friesland, maar ook delen van Groningen met een grote muizenplaag. De landbouwkundige schade door de muizenplaag bedroeg toen zo’n €73 miljoen, gemiddeld ruim €1.500 per hectare.

Beheer
WP Admin