RundveeNieuws

Moslims boycotten te dure schapen

Helmond – Moslims in Helmond boycotten schapen, zij vinden de prijzen rond het offerfeest te hoog. Het offerfeest vindt plaats van 15 tot 17 oktober.

In Helmond zal dat bij veel gezinnen zonder lamsvlees zijn. De boycot is opgezet door twee Marokkaanse moskeeën in Helmond. Men vermoedt dat de prijs van lams- en schapenvlees wordt verhoogd tijdens het offerfeest. De prijs van slachten is volgens een woordvoerder van de Al Fadjr Moskee gestegen van 25 euro naar 50 euro. De totaalprijs na het slachten (zonder uitbenen) ligt al snel tussen de 250 en 300 euro.

Uit historische prijsgegevens van Boerderij blijkt dat de prijs van slachtschapen in de periode rondom het offerfeest wel wat stijgen. De prijsstijging is echter niet zo groot dat prijzen rond de 300 euro uit komen. Een ramlam van boven de 25 kilo kost momenteel rond de 130 euro. Vorig jaar lag de prijs in dezelfde week op 140 euro en steeg met 5 euro in de laatste weken voor het offerfeest.

Ook in 2010 en 2011 steeg de prijs van ramlammeren voor het offerfeest, maar nooit meer dan 12 euro per dier.

Waar het enorme verschil in prijs vandaan komt, rond het offerfeest, is niet duidelijk. Een zwaar ramlam kost immers maximaal 130 euro, slachten rond de 50 euro, waar de overige 120 euro blijft is niet duidelijk.

Een overzicht van de schapen- en lammerprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin