Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Moskou: snel sancties weg voor graandeal

Een Russische onderminister heeft gewaarschuwd dat de deal voor het hervatten van de export van Oekraïens graan berust op afspraken die ook de belemmering van de export van Russische landbouwproducten moeten wegnemen.

Onderminister Buitenlandse Zaken Andrej Roedenko zei dat de graandeal een mislukking wordt als sancties die de Russische export van voedsel hinderen, toch niet worden ingetrokken.

De overeenkomsten zijn tot stand gekomen dankzij de Turkse diplomatie onder leiding van president Erdogan. In Istanbul opent woensdag een coördinatiecentrum waar afgezanten van Oekraïne, Rusland, het gastland Turkije en de VN gaan toezien op vrachtschepen en hun ladingen en op de vaarroute. Dan kan de Oekraïense export van graan weer over de Zwarte Zee. Dat moet vooral vanuit de haven van Odessa en dan varen de vrachtschepen volgens het plan veilig over een zeeroute naar de Bosporus en naar de wereldmarkten.

20 miljoen ton graan verschepen

Een Oekraïense functionaris verwachtte dat woensdag 27 juli al meteen een vrachtschip met tarwe zou kunnen uitvaren vanuit de haven van Tsjornomorsk, vlakbij Odessa. Een Turkse zegsman zei ‘mogelijk nog deze week’.

De oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland hebben de wereldmarkt van een enorm deel van het gebruikelijke aanbod van graan beroofd. Het leidt tot prijsstijgingen en in veel landen tot voedseltekorten. De graandeal moet het mogelijk maken dat minstens 20 miljoen ton graan dat in Oekraïense havens ligt, alsnog kan worden verscheept.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief graanmarkt en ontvang maandelijks gratis artikelen die normaal alleen te lezen zijn voor abonnees.

Reacties

  1. @armer. Rare vraag. Het graan is toch van de gene die het verkoopt; de boer of de handelaar? Meestal multinationals als Cargill etc en die is in beide landen nog volop actief. NL verkoopt of koopt toch ook geen graan en Oekraïene toch ook niet? Daarom snap ik de vraag niet.

  2. Jullie krijgen graan als jullie de sancties opschorten. Maar wie krijgt het geld van het verkochte graan? En van wie is het graan? Van oekraine of van de russen?

Beheer
WP Admin