Partner
Foto: Hipra VarkensPartner

Moet ik (nog) wel vaccineren tegen PRRS?

De ziekte PRRS houdt de varkenssector al meer dan 25 jaar bezig. Op veel bedrijven vaccineren varkenshouders hun zeugen tegen PRRS, vaak ook de biggen nog. Waarom eigenlijk?

De aanpak van PRRS is gebaseerd op 4 pijlers:

  1. Management
  2. Biosecurity
  3. Monitoring
  4. Vaccinatie

Vaccinatie op de laatste plaats?:

Vaccinatie is zeker een belangrijk instrument bij de aanpak van PRRS, maar niet het enige en mogelijk niet eens het belangrijkste. Daarom legt Hipra de nadruk niet alleen op vaccineren. Hipra ondersteunt bij de volledige PRRS-aanpak.

Hoe pakt Hipra PRRS aan?

  • het uitvoeren van verschillende onderzoeken (antistoffen, PCR, sequencing);
  • het aanbieden van een biosecurity-audit om te onderzoeken waar verbeteringen mogelijk zijn;
  • het meedenken met uw andere bedrijfsadviseurs in gerichte maatregelen.

Wat houdt een bloedonderzoek in?

Een (bloed)onderzoek wordt uitgevoerd op een groot aantal dieren, zodat een duidelijk beeld ontstaat over de dynamiek van maar liefst 6 verschillende ziektes: App, Griep, Mhyo, Vlekziekte, Parvo en PRRS. Wij noemen dit een serumprofiel. Deze bloedmonsters worden bij verschillende leeftijden gelten, zeugen en biggen genomen. Naar aanleiding van dit onderzoek kunnen gericht beslissingen worden genomen over vaccinaties, vaccinatieschema’s en gelten-adaptatie.

Waarom een bloedonderzoek?

Door te beginnen met een uitgebreid bloedonderzoek op antistoffen wordt duidelijk hoe verschillende ziektes zich gedragen op jouw bedrijf. Vaak is er meer aan de hand dan alleen PRRS en versterken verschillende ziektes elkaar. Zo kunnen we bijvoorbeeld bepalen of verschillende ziektekiemen met name bij de zeugen circuleren, bij de biggen of misschien beide.

Met dit onderzoek in handen kan een gericht plan van aanpak worden opgesteld om ook PRRS-virus circulatie aan te pakken. Doel van dit plan is voorkomen dat het virus gevoelige diergroepen infecteert en daar schade aanricht.

Wat levert dit onderzoek mij dit op?

Als het niet lekker loopt op je bedrijf, geeft dat een hoop frustratie. Verzorging van zwakke biggen vraagt een heleboel tijd. En het is maar de vraag of ze het halen. Door abortussen en vroeggeboortes loopt de planning in de kraamstal in de soep en de uitval is ook veel te hoog. Een PRRS-uitbraak kost gemiddeld € 126 per zeug, voor sommige bedrijven zelfs meer dan € 300 per zeug. Reden genoeg om de ziekte aan te pakken. Door PRRS onder controle te krijgen, kun je tot wel 1,7 big meer afleveren!

Vraag een gratis onderzoek aan. Samen gaan we aan de slag om de productiviteit op jouw bedrijf te verbeteren.

Vraag hier een gratis onderzoek aan

 



Door op “verzenden” te klikken, gaat u akkoord met de gebruiksvoorwaarden en het privacy statement dat beschrijft hoe uw persoonsgegevens worden verwerkt. Meer in het bijzonder stemt u ermee in dat Hipra u per email of telefonisch mag informeren over haar eigen producten en diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens.

 

Beheer
WP Admin