RundveeNieuws

Ministerie verrast door Griekse BSE-melding

Den Haag – Nederland is verrast door de melding van twee gevallen van BSE op een Grieks melkveebedrijf.

Den Haag – Nederland is verrast door de melding van twee gevallen van BSE op een Grieks melkveebedrijf. Volgens het Griekse landbouwministerie gaat het om twee dieren afkomstig van twee verschillende Nederlandse bedrijven. Nederland heeft om een hertest gevraagd bij het Europees referentielaboratorium voor BSE.

Een woordvoerder van het ministerie noemt de Griekse melding opmerkelijk. De dieren zouden zijn geboren na 2001. In Nederland zelf is nog nooit BSE vastgesteld bij dieren die zijn geboren na 2001. Dat was het jaar waarin strenge maatregelen werden getroffen om verspreiding van de besmetting via veevoer volstrekt uit te bannen.

Nederland heeft inmiddels de hoogste gezondheidsstatus op het gebied van BSE. Als de twee BSE-gevallen kunnen worden herleid naar een mogelijke besmetting in Nederland, zou dat repercussies kunnen hebben voor de export van fokvee. Daarbij is het van belang of de besmette koeien, volgens Griekse media beide jonger dan zes jaar, in hun eerste levensjaren in Nederland zijn geweest. Het ministerie kon woensdag niet melden of de dieren als kalf of als vaars naar Griekenland zijn gegaan.

Volgens Griekse media heeft het getroffen melkveebedrijf 240 dieren, waarvan er 89 uit Nederland ingevoerd zouden zijn. De twee besmette dieren zouden gestorven zijn, bij onderzoek naar het hersenmateriaal is BSE vastgesteld door het Griekse referentielaboratorium.

Het is voor Griekenland voor het eerst sinds 2001 dat er weer BSE is. Inclusief de twee gevallen van deze week zijn er drie dieren met BSE gevonden in Griekenland.

In Nederland zijn 88 gevallen van BSE geweest sinds  maart 1997.

Beheer
WP Admin