De mestrobot maakt deel uit van de emissiearme techniek Lely Sphere. Foto: Peter Roek RundveeNieuws

Minister Wiersma neemt het op voor de Lely Sphere

Volgens landbouwminister Femke Wiersma zijn er geen aanwijzingen dat de Lely Sphere in de praktijk niet een gemiddelde ammoniakreductie van 77% behaald. De minister geeft antwoord op vragen van Anne-Marijke Podt (D66).

Podt (D66) vroeg de minister of zij er ondanks de kritiek op meetmethoden en de onzekerheidsmarge wel op vertrouwt dat de ammoniakuitstoot-reducerende techniek van de Lely Sphere de beloften nakomt. De emissiefactor van de Lely Sphere is vastgesteld op 3 kg ammoniak per dierplaats per jaar. Dat is 77% minder dan de emissiefactor van een stal zonder emissiearme systemen, waar een factor geldt van 13 kg NH3 per jaar per dierplaats.

Voor investeringen in de Lely Sphere konden melkveehouders een investeringssubsidie aanvragen. De techniek van Lely was de enige ammoniakreducerende staltechniek waarvoor melkveehouders een subsidie konden aanvragen. De minister zegt dat de keuze om deze techniek subsidiabel te maken, niet in strijd is met de staatssteunregels. “Op het moment van publicatie van de subsidieregeling waren er namelijk geen andere bewezen en effectieve technieken voor melkveehouders beschikbaar. Als er andere technieken waren die aan de criteria voldeden, dan zouden die ook op de investeringslijst opgenomen zijn.”

Additionaliteitsvereiste

Veehouders die gebruikmaken van de subsidieregeling verplichten zich om in de komende vijf jaar niet meer dieren te gaan houden. De subsidieregeling was alleen beschikbaar voor veehouders op een locatie waar sprake is van een piekbelasting.

De gerealiseerde ammoniakreductie komt volgens het zogenoemde additionaliteitsvereiste in eerste instantie ten goede aan de natuur. Bij de vergunningverlening kan er op grond van recente rechterlijke uitspraken niet intern gesaldeerd worden met de stikstofwinst die geboekt is met de Lely Sphere.

Wiersma ontkent dat haar collega staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) kritisch zou zijn over de Lely Sphere. Jansen is wel kritisch op de regels die gelden voor de beoordeling van emissiearme stalsystemen. Een rapport van Wageningen UR toonde eerder al aan dat de toelating van emissiearme systemen niet altijd in de praktijk resultaten opleveren die in proefopstellingen zijn vastgesteld.

Reacties

Je moet een account hebben om te reageren

Voordelen van een account:

Krijg toegang tot de beste en meest actuele artikelen.

Discussier mee met collega’s, experts en specialisten.